NIJE POSTIGNUT DOGOVOR

Veliki štrajk medicinskih sestara u Njujorku: Više od 7.000 ih izašlo na ulice

Udruženje medicinskih sestara države Njujork, koje predstavlja radnike, saopćilo je da je prisiljeno na drastičan korak zbog hroničnog nedostatka osoblja zbog kojeg se brinu o previše pacijenata

H. J. I. / Associated Press

9.1.2023

Štrajk medicinskih sestara u Njujorku: Traže povećanje broja zaposlenih - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Medicinske sestre zaposlene u dvije velike bolnice u Njujorku izašle su danas na ulice i započele štrajk. Pregovori o platama i broju osoblja tokom vikenda nisu bili uspješni – nije postigut dogovor o novom ugovoru, javlja AP.

Danas je na ulice izašlo čak 3.500 medicinskih sestara zaposlenih u bolnici Montefiore u Bronksu i oko 3.600 sestara zaposlenih u bolnici Mount Sinai na Menhetnu.



"Ovako se brinete o herojima?"

Udruženje medicinskih sestara države Njujork, koje predstavlja radnike, saopćilo je da je prisiljeno na drastičan korak zbog hroničnog nedostatka osoblja zbog kojeg se brinu o previše pacijenata.

- Bili smo heroji prije samo dvije godine - rekao je Voren Urkuhart (Warren Urquhart), medicinski radnih zaposlen na odjelima za transplantaciju i onkologiju, govoreći o vrhuncu krize COVID-19.

- Bili smo na prvim linijama grada kada je sve stalo. A sada moramo da se zaustavimo kako bi oni shvatili koliko značimo ovoj bolnici i pacijentima.

Medicinska sestra Džulijet Eskalon (Juliet Escalon) je rekla:

- Bili smo takozvani heroji, a sada, ovako se ponašate prema herojima?

Zvaničnici iz sindikata kažu da medicinske sestre pokreću pitanje broja zaposlenih zbog pacijenata, kao i zbog njih samih. Eskalon je rekla da se ponekad desi da se brine o dvostruko više pacijenata nego što to dozvoljavaju standardi i da preskače pauze za odlazak u toaletu kako bi se pobrinula za pacijente.


Bolnice se spremile za štrajk

- Ono za šta se ovdje zaista borimo je sigurnost pacijenata - rekla je i dodala:

- Kako da obratim pažnju na vaše potrebe kada me zovu negdje drugdje da se pobrinem o ostalim pacijentima?

Glavna medicinska sestra u bolnici Mount Sinai, Fren Kartvrajt (Fran Cartwright), rekla je da saosjeća s preopterećenim medicinskim sestrama i da je bolnici potrebno vremena da se reorganizuje nakon pandemije koronavirusa.

U međuvremenu, obje bolnice su isplanirale kako da pokriju smjene radnika koji štrajkuju.

Montefiore i Mount Sinai su se spremali za štrajk tako što su premještali pacijente, preusmjeravali vozila hitne pomoći u druge bolnice, odgađali medicinske procedure koje nisu hitne i dogovarale privremeno zapošljavanje radnika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.