ZAJEDNIČKA IZJAVA

Bajden, Trudo i meksički predsjednik osudili napad na brazilske institucije

Ujedinjeni smo u tome da se prema uslovima brazilskih zakona poduzmu institucionalne mjere, naveli su

Trudo i Bajden: Osuđuju napad na institucije u Brazilu. Doug Mills/The New York Times via AP, Pool, File

S. S.

9.1.2023

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden), meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador i kanadski premijer Džastin Trudo (Justin Trudeau) osudili su napad na brazilske državne institucije, rekla su trojica lidera u zajedničkoj izjavi.

- Stojimo uz Brazil dok štiti svoje demokratske institucije. Naše vlade podržavaju slobodnu volju brazilskog naroda - rekla su trojica lidera koji su se sastali na sjevernoameričkom summitu u Meksiku.

I lideri tri grane brazilskih vlasti objavili su danas zajedničku izjavu osuđujući ono što su nazvali "terorističkim činovima" u Braziliji dan ranije, kada su pristalice bivšeg predsjednika Jaira Bolsonara upali u glavni grad i zaposjeli državne institucije.

- Ujedinjeni smo u tome da se prema uslovima brazilskih zakona poduzmu institucionalne mjere - rekli su pozivajući na mir i spokoj.

Izjavu su potpisali predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva, vršitelj dužnosti predsjednika Senata Veneciano Vital do Rego, predsjedavajući Donjeg doma Artur Lira i glavna sutkinja Roza Veber.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.