NJEMAČKI KANCELAR

Šolc o isporuci oružja Ukrajini: Njemačka neće djelovati sama

Istaknuvši kako treba braniti suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, Šolc je ponovio da će tu zemlju podržavati dokle god to bude potrebno

Olaf Šolc. AP Photo / Markus Schreiber

S. S.

9.1.2023

Njemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da njegova zemlja neće djelovati sama u isporuci oružja Ukrajini.

Šolc se obratio na događaju na kojem je berlinska državna organizacija Socijaldemokratske stranke (SPD) započela kampanju za izbore za Državnu skupštinu Berlina, 12. februara.

Davali i oružje

Istaknuvši kako treba braniti suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, Šolc je ponovio da će tu zemlju podržavati dokle god to bude potrebno.

Navodeći da njegova zemlja podržava Ukrajinu ne samo materijalnom i humanitarnom pomoći, već i davanjem oružja, Šolc je kazao da je Njemačka uz Veliku Britaniju najvažnija zemlja koja isporučuje Ukrajini oružje nakon SAD-a.

Ističući i i to da se u tom pogledu trebaju ponašati odgovorno, Šolc je rekao: "Mi smo odgovorni za sve što radimo kako se to ne bi pretvorilo u rat između Rusije i NATO-a".

Nastavit će u istom smjeru

Naglasio je da će nastaviti u istom smjeru sljedećih sedmica i mjeseci.

- Njemačka neće djelovati sama. Njemačka će uvijek biti zajedno sa svojim prijateljima i saveznicima, a posebno s našim transatlantskim partnerom, Sjedinjenim Državama. U tako opasnoj situaciji bilo šta drugo bilo bi neodgovorno - kazao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.