POTVRDIO PREMIJER

Armenija odbila da se ruske vojne vježbe održe na njenoj teritoriji

Ta se vježba neće održati, rekao je premijer Nikol Pašinjan na konferenciji

Vojne vježbe se neće održati. TWITTER / ILUSTRACIJA

A. O.

10.1.2023

Armenija je danas objavila da je odbila biti domaćin vojne vježbe saveza na čelu s Rusijom u 2023. godini, u prilikama nezadovoljstva Moskvom zbog zatvaranja važnog prometnog pravca za snabdijevanje enklave Nagornog Karabaha.

Informacija dolazi u trenutku kada Armenija pokazuje pojačane znakove netrpeljivosti prema svom ruskom savezniku kojem predbacuje da ne reagira na "provokacije" Azerbajdžana u vezi s Karabahom, gdje je Moskva, koja je trenutno zaglibila u ofanzivi u Ukrajini, rasporedila svoje mirovne snage.


Nije primjereno

- Armenija misli da ove godine nije primjereno održavati vježbu Organizacije ugovora o zajedničkoj sigurnosti. Ta se vježba neće održati - rekao je premijer Nikol Pašinjan na konferenciji.

Kako je rekao Pašinjan, Erevan je o tome već obavijestio vojni savez koji predvodi Moskva, a okuplja više bivših sovjetskih republika.


Nije bilo osude

Napose je predbacio Organizaciji zbog toga što "nije osudila djelovanje Azerbajdžana", a Rusiji da ne ispunjava svoju zadaću "garancije armenske sigurnosti".

- Armenija je očekivala posebne akcije ruskih i drugih partnera na polju sigurnosti. Međutim, Erevanu je rečeno da granice Armenije i Azerbajdžana nisu utvrđene - požalio se Pašinjan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.