NAKON SMRTI MAHSE AMINI

Iranski sportski novinar osuđen na 18 godina zatvora zbog podrške demonstracijama

Unatoč nalazima zatvorskog doktora da je Ihsan bolestan i da nije prikladno da bude u zatvoru, mog supruga, koji nije bio kriv ni za kakav zločin, Revolucionarni sud u Sariju osudio je na 18 godina zatvora, navela je Mutaharnija

Pirbornašova supruga Behnaz Mutaharnija (Mutahharniya) podijelila je informacije na društvenim mrežama o situaciji svog supruga. ILUSTRACIJA / TWITTER

A. O. / Anadolija

10.1.2023

Iranski sportski novinar Ihsan Pirbornaš (Pirbornash) osuđen je na 18 godina zatvora zbog podrške demonstracijama pokrenutih nakon smrti Mahse Amini u toj zemlji, javlja Anadolija. 

Pirbornašova supruga Behnaz Mutaharnija (Mutahharniya) podijelila je informacije na društvenim mrežama o situaciji svog supruga.

- Unatoč nalazima zatvorskog doktora da je Ihsan bolestan i da nije prikladno da bude u zatvoru, mog supruga, koji nije bio kriv ni za kakav zločin, Revolucionarni sud u Sariju osudio je na 18 godina zatvora - navela je Mutaharnija.

Pirbornaš je pritvoren 28. novembra u gradu Mazenderanu pod optužbom za "učešće u demonstracijama, vođenje propagande protiv iranskog režima i ometanje nacionalne sigurnosti".

Deseci novinara privedeni su tokom demonstracija koje u Iranu traju duže od četiri mjeseca, a započeli su nakon smrti Iranke Mahse Amini u pritvoru.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.