PANDEMIJA

WHO: Kina dijeli neke informacije o koronavirusu, ali je potrebno više lokalnih podataka

Dok čekamo detaljnije informacije putem javnih baza podataka, nije nerazumno da druge zemlje poduzmu mjere predostrožnosti kako bi zaštitile svoje stanovništvo, poručio je direktor WHO-a za Evropu Hans Kluge

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) navela je da je Kina podijelila neke informacije o COVID-19. AP

E. T. / Anadolija

10.1.2023

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) navela je da je Kina podijelila neke informacije o COVID-19, ali su potrebni i detalji o lokalnim slučajevima, javlja Anadolu Agency (AA).

Direktor WHO-a za Evropu Hans Kluge izjavio je na konferenciji za novinare da organizacija ima informacije o varijanti virusa SARS-CoV-2 koja kruži u Kini, te da se ova varijanta može vidjeti i u Evropi i drugim mjestima.


Napominjući da su se složili sa mišljenjem Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) kako se "ne očekuje da će epidemija koja je u toku u Kini uticati na epidemiološku situaciju WHO-a", Kluge je rekao: "Međutim, ne možemo ostati ravnodušni na ovo povećanje".

Kluge je potvrdio da je Kina podijelila informacije o sekvenci DNK virusa sa WHO-om i rekao da su WHO-u potrebni detaljni i redovni podaci kako bi bolje razumjela situaciju u Kini.

Naglašavajući da očekuju detaljne informacije o lokalnoj epidemiologiji i varijantama u Kini, Kluge je rekao: "Dok čekamo detaljnije informacije putem javnih baza podataka, nije nerazumno da druge zemlje poduzmu mjere predostrožnosti kako bi zaštitile svoje stanovništvo."


Tehnička savjetodavna grupa WHO-a koja prati razvoj virusa, sastala se 3. januara s kineskom delegacijom kako bi razgovarali o situaciji s COVID-19 u Kini.

Naučnici Nacionalne zdravstvene komisije Kine i Nacionalnog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, dijeleći podatke o stanju virusa u svojoj zemlji s delegacijom WHO-a, naveli su da u zemlji ne postoji nepoznata ili nova varijanta.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.