VELIKI PLANOVI

Nakon uspješnog Svjetskog prvenstva: Katar ima plan da postane globalna turistička destinacija

Katarski dnevnik “Al-Watan“ objavio da će privreda Katara porasti za 3,4 posto u razdoblju 2022-2023. godina uslijed zamaha domaćinstva Svjetskog nogometnog prvenstva

Prilike za nove atrakcije i zabavna odredišta. Ambasada Katara

E. T. / Anadolija

10.1.2023

Uskoro će se navršiti mjesec dana od završetka Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru i spektakularnog finala u kojem je Argentina savladala Francusku, a ova država Arapskog zaljeva se nastoji pozicionirati kao vodeća globalna turistička destinacija, nastavljajući tako korake u provedbi planova o svojoj ekonomskoj diverzifikaciji, prenosi Anadolu Agency (AA).


Vladino tijelo za upravljanje turizmom

Iz Ambasade Katara u Sarajevu navode da je Qatar Tourism (QT), Vladino tijelo za upravljanje turizmom, nedavno pokrenuo novu kampanju "Osjećaj se bolje u Kataru" koja bi trebala obuhvatiti više od 17 tržišta širom svijeta, uz planove za kreiranje bogatog kalendara prepunog događaja u 2023. godini, što bi trebalo Katar učiniti jednom od omiljenih destinacija na svjetskoj turističkoj karti.


Katarski dnevnik “Al-Watan“ objavio da će privreda Katara porasti za 3,4 posto u razdoblju 2022-2023. Ambasada Katara

Katarski dnevnik “Al-Watan“ objavio da će privreda Katara porasti za 3,4 posto u razdoblju 2022-2023. godina uslijed zamaha domaćinstva Svjetskog nogometnog prvenstva. To će poboljšati i poziciju Katara na svjetskoj turističkoj karti privlačenjem oko šest miliona posjetitelja godišnje, te će povećati doprinos sektora turizma katarskom BDP-u na 12 posto do 2030., prenijela je katarska državna agencija QNA.


Očekuje se da će Katar kao domaćin uspješnog Svjetskog nogometnog prvenstva u idućim godinama privući čak oko 40 miliona turista. Ambasada Katara

Štaviše, očekuje se da će Katar kao domaćin uspješnog Svjetskog nogometnog prvenstva u idućim godinama privući čak oko 40 miliona turista, što predstavlja kvantni skok u turističkom procesu te zemlje, prenose katarski mediji.

Upravo je Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru 2022. godine omogućilo posjetiteljima iz cijelog svijeta da iskuse izuzetno gostoprimstvo, kulturu i autentičnu katarsku baštinu. To otvara prilike za nove atrakcije i zabavna odredišta širom te zaljevske zemlje, koja također doživljava veliku građevinsku renesansu uspostavljanjem infrastrukture: cesta, željeznica, aerodroma i luka, odnosno mreža električne energije, vodovodne mreže i komunikacija. Sve su to obećavajući pokazatelji da će se broj turista koji posjećuju Katar udvostručiti, piše list “Al-Watan“.


List zaključuje da će “turistički sektor u Kataru doživjeti pravi procvat. Ambasada Katara

List zaključuje da će “turistički sektor u Kataru doživjeti pravi procvat koji će učvrstiti poziciju zemlje kao atraktivne turističke destinacije“.

Nadalje, katarski dnevnik “Al-Raya“ ističe da Katar poduzima “postojane i samouvjerene“ korake u provedbi svojih planova za diverzifikaciju privrede uz izvanredan rast u sektoru turizma. Čim je FIFA Svjetsko prvenstvo u nogometu završilo s impresivnim uspjehom, Qatar Tourism (QT) je najavio paket planova i programa za 2023. godinu, kao dio svoje strategije za jačanje položaja Katara kao vodeće globalne turističke destinacije privlačenjem šest miliona posjetitelja godišnje i povećanjem broja posjetitelja. I ovaj list navodi da bi se doprinos sektora turizma katarskom BDP-u trebao povećati sa sedam na 12 posto do 2030.


Uspješna organizacija Svjetskog prvenstva u nogometu 2022. Ambasada Katara

“Nema sumnje da katarska uspješna organizacija Svjetskog prvenstva u nogometu 2022, globalnog natjecanja koje je pratilo oko pet milijardi ljudi širom svijeta prema FIFA-i, te dolazak oko 1,4 miliona posjetitelja tokom trajanja Mundijala, snažno pridonosi jačanju imidža i pozicije Katara na globalnoj turističkoj karti“, naglasio je list “Al-Raya“.


Nadalje, katarski dnevnik “Al-Raya“ ističe da Katar poduzima “postojane i samouvjerene“ korake. Ambasada Katara

Nadalje, dodaje se da “postoje obećavajući horizonti za sektor turizma u Kataru“ s planovima za privlačenje više ulaganja, što pruža priliku za zapošljavanje i diverzifikaciju izvora prihoda.


Država Katar je dokazala svoju sposobnost

“Država Katar je dokazala svoju sposobnost da pokaže veliko gostoprimstvo, te ugosti ljude različitih nacionalnosti i kultura, na način koji je oduševio posjetitelje iz cijelog svijeta tokom FIFA Svjetskog kupa“, zaključuje list “Al-Raya“.

Svjetsko prvenstvo u nogometu, koje je od 20. novembra do 18. decembra 2022. godine održano u Kataru, proglašeno je “najboljim Svjetskim prvenstvom u ovom stoljeću“, prema istraživanju BBC Sporta s nevjerovatnih 78 posto glasova. Mundijal u Kataru odnio je dominantnu pobjedu u odnosu na preostala četiri koja su održana u ovom stoljeću.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.