PREDSJEDNIK SAD

Bajden se oglasio zbog povjerljivih dokumenata pronađenih u starom uredu: Ne znam šta je u njima

Njegovi advokati otkrili su manje od desetak povjerljivih zapisa unutar ureda i obavijestili Nacionalni arhiv SAD-a o svom otkriću

Bajden: U potpunosti sarađujemo s revizijom. Twitter

Piše: E. A.

11.1.2023

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) istakao je da je iznenađen zbog toga što su pronađeni povjerljivi dokumenti u uredu koji je nekada koristio, te da njegov tim provjerava šta se desilo.

Bajden na zajedničkoj konferenciji za novinare i čelnike Meksika i Kanade rekao kako ozbiljno shvaća tajne dokumente. Dodao je da još uvijek ne zna šta je u dokumentima. 

- U potpunosti sarađujemo s revizijom, za koju se nadam da će uskoro biti gotova - rekao je Džo Bajden.

Nakon ovoga, Džo Bajden se susreo s kritikama republikanaca jer je njegovo ministarstvo pravosuđa prošle godine pokrenulo istragu o tome kako je bivši republikanski predsjednik Donald Tramp (Trump) postupao s povjerljivim dokumentima otkrivenim u njegovom klubu Mar-a-Lago u Palm Beachu na Floridi.

Bajdenovi advokati otkrili su manje od desetak povjerljivih zapisa unutar ureda i obavijestili Nacionalni arhiv SAD-a o svom otkriću, predali materijale i rekli da surađuju s Arhivom i Ministarstvom pravosuđa.


Godinu dana čuvao kutije

Nasuprot tome, Tramp je držao hiljade vladinih dokumenata, od kojih je nekoliko stotina označeno kao povjerljivo, u svojoj rezidenciji na Floridi više od godinu dana nakon što je napustio Bijelu kuću, te ih nije vratio odmah ili svojevoljno uprkos brojnim zahtjevima Nacionalnog arhiva.

Kada je konačno predao 15 kutija s dokumentima u januaru 2022., Arhiv je otkrio kako je više od 100 označeno kao klasificirano. Kasnije je predmet proslijedio Ministarstvu pravosuđa.

Istražitelji su pokušali natjerati Trampa da vrati sve preostale povjerljive zapise putem sudskog naloga i posjetom Trampovom imanju Mar-a-Lago. Tokom tog posjeta, Trampovi savjetnici vratili su nekoliko desetaka dodatnih povjerljivih zapisa i potvrdili da u rezidenciji nije ostao nikakav drugi povjerljivi materijal.


Uključio se FBI

Sumnjajući na moguće ometanje istrage, FBI je u avgustu zatražio i dobio odobrenje suda za pretres njegove kuće, gdje su agenti pronašli više od 13.000 dodatnih zapisa, od kojih oko 100 visoko povjerljivih. Državni odvjetnik Merik Garland (Merrick) imenovao je posebnog tužitelja u novembru da istraži slučaj.

Kako bi dokazali da se zločin dogodio, istražitelji trebaju dokaze koji pokazuju da su Tramp ili njegovi saradnici svjesno i namjerno zadržali zapise te namjerno pokušali ometati istragu Ministarstva kako bi ih vratili.

- Pronašli su neke dokumente u kutiji u zaključanom ormaru. I čim su to učinili, shvatili su da se u toj kutiji nalazi nekoliko tajnih dokumenata. I napravili su ono što su trebali. Odmah su pozvali Arhiv - rekao je Tramp.

Dodao je i to da su ga obavijestili o tom otkriću.

-Iznenadio sam se kada sam saznao da postoje vladini zapisi koji su odneseni tamo u taj ured, ali ne znam što je u dokumentima - naveo je Tramp.

Rekao je kako su njegovi odvjetnici sugerisali da ne pita što je u dokumentima.

- Ja sam predao kutije, oni su ih predali Arhivu i u potpunosti surađujemo oko revizije, za koju se nadam da će uskoro biti gotova. A tada će biti više detalja - rekao je Bajden.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.