PREKID STRUJE

Nakon decenije suše u Kaliforniji pale rekordne kiše, oluja ne miruje

Dok je potop u srijedu bio relativno manji, s manje padalina i uglavnom se zadržao na sjeverozapadnoj Kaliforniji, očekuje se da će još jedna oluja pogoditi ovog vikenda većinu države, rekao je Tejlor

Poplave u Kaliforniji. twitter

A. O.

12.1.2023

Sedmi uzastopni val obilnih padavina od Božića pogodio je jučer sjevernu Kaliforniju, ne dajući malo predaha državi već pogođenoj poplavama, olujnim vjetrovima, prekidima struje i evakuacijama cijelih gradova.

Središte San Franciska (Francisca) zabilježilo je 34.5 cm kiše od 26. decembra do srijede ujutro, dok su međunarodna zračna luka San Francisko, grad Oakland i grad Stokton (Stockton) zabilježili 16-dnevne rekorde u istom razdoblju, objavila je Nacionalna meteorološka služba.


Država kao cjelina zabilježila je 22 cm u to vrijeme, navela je meteorološka služba, što je više od jedne trećine godišnjeg prosjeka padavina. Veliki dijelovi centralne Kalifornije primili su od 26. decembra više od polovine normalne godišnje količine padavina.

- Dok je potop u srijedu bio relativno manji, s manje padalina i uglavnom se zadržao na sjeverozapadnoj Kaliforniji, očekuje se da će još jedna oluja pogoditi ovog vikenda većinu države - rekao je meteorolog Zek Tejlor (Zack Taylor).


Potraga za dječakom

Desetine cesta širom države postali su neprohodni zbog odrona blata i snijega, a državni odjel za promet u srijedu je upozorio vozače da se klone cesta dok ekipe ne očiste put.

U olujama, u kojima je u nekim planinskim područjima palo više od 76 cm kiše, od početka godine poginulo je najmanje 17 ljudi, objavio je u utorak guverner Kalifornije Gejvin Njusom (Gavin Newsom).

Još jedna žrtva pronađena je jučer ujutro, kada su spasilačke ekipe u okrugu Sonoma pronašle automobil 100 metara izvan pločnika, potopljen s oko 3 metra poplavne vode, s mrtvom 43-godišnjom ženom unutra, saopćili su službenici.

Potraga za petogodišnjim dječakom kojeg je odnijela bijesna poplava u blizini San Migela (Miguela), malog sela u centralnoj Kaliforniji, trebala bi se nastaviti, saopćio je lokalni šerifov odjel.


Udari vjetra

Udari vjetra srušili su električne vodove, a do jučer u podne nestalo je struje u više od 55.000 domova i poslovnih prostora, što je pad u odnosu na gotovo pola miliona pogođenih tokom vikenda.

Mnoge naredbe za evakuaciju izdane diljem države su opozvane, ali ne i u ruralnom gradu Planada u središnjoj Kaliforniji gdje su kvartovi i firme ostali pod vodom.

Stručnjaci kažu da su sve veća učestalost i intenzitet ovakvih oluja, prošaranih ekstremnom vrućinom i sušnim razdobljima, simptomi klimatskih promjena. 

Iako će kiša i snijeg pomoći u obnavljanju rezervoara, samo dvije sedmice padavina neće riješiti dvije decenije suše, navode stručnjaci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.