PREDSJEDNICA EK

Fon der Lejen: Moramo nastaviti povećavati pritisak na Rusiju

Najvažnija prekretnica za nas bit će izvještaj o proširenju na jesen, dodala je Fon der Lejen

Fon der Lejen: Najvažnija prekretnica za nas bit će izvještaj o proširenju na jesen. AP

A. O.

13.1.2023

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (von der Leyen) izjavila je da EU treba nastaviti pojačavati pritisak na Rusiju te da će nastaviti podržavati Ukrajinu.

Fon der Lejen je održala zajedničku konferenciju za novinare s premijerom Ulfom Kristersonom (Kristerssonom) u Švedskoj, koja je preuzela predsjedavanje EU-om.

- Moramo nastaviti povećavati pritisak na Rusiju i naravno da ćemo nastaviti našu nepokolebljivu podršku Ukrajini - rekla je fon der Lejen, dodajući da će ovog mjeseca početi distribuirati prvu tranšu paketa podrške Ukrajini vrijednog 18 milijardi eura.

Fon der Lejen je naglasila da je ovo najveći paket makro finansijske pomoći koji EU nudi bilo kojoj partnerskoj zemlji, te navela da se pripremaju i za obnovu Ukrajine, te da će proraditi međunarodna donatorska platforma koju su uspostavili zajedno s G7 ovaj mjesec.

Na pitanje o procesu članstva Ukrajine, fon der Lejen je izjavila da je to proces korak po korak.

- Najvažnija prekretnica za nas bit će izvještaj o proširenju na jesen. Ono će odražavati napredak koji je zemlja postigla od početka godine - dodala je. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.