ISTRAŽUJU SE OKOLNOSTI

Eksplozija na plinovodu koji povezuje Litvaniju i Latviju

Opskrba plinom oštećenim plinovodom odmah je prekinuta

Anadolija

S. S.

13.1.2023

Plinovod koji povezuje Litvu i Latviju pogodila je eksplozija u petak navečer, saopćio je litvanski operater za prijenos plina "Amber Grid", javlja Anadolija.

Eksplozija u sjevernom okrugu Pasvalis nije izazvala materijalnu štetu niti žrtve, navodi Amber Grid u saopćenju, dodajući da požar gase vatrogasne ekipe koje su odmah stigle na mjesto eksplozije.

Drugi plinovod nije zahvatio požar

Prenosni sistem na tom području sastoji se od dva paralelna plinovoda, a prema prvim informacijama u jednom od njih došlo je do eksplozije, napominjući da drugi plinovod nije zahvatio požar.

- Opskrba plinom oštećenim plinovodom odmah je prekinuta, no potrošači okruga Pasvalis već se opskrbljuju plinom preko susjednog plinovoda - navodi se u saopćenju.

Plinovod na kojem je izbio požar služi za opskrbu plinom sjevernog dijela Litvanije i za transport plina u Latviju.

Počele se istraživati okolnosti

- Žalimo zbog ovog incidenta, odmah smo počeli istraživati okolnosti incidenta i osigurati opskrbu potrošača plinom - rekao je Nemunas Biknius, izvršni direktor kompanije.

- Trenutno su svi naši napori i napori nadležnih službi usmjereni na suzbijanje posljedica požara i osiguranje sigurnosti - dodao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.