U 96. GODINI

Preminuo muškarac koji je postavio temelje golemog uspjeha Volkswagena

Nakon pada Berlinskog zida 1989. Hahn se pobrinuo za to da se Volkswagen proširi i u Istočnoj Njemačkoj

Karl Hahn. Twitter

A. O.

15.1.2023

Karl Hahn (Carl) preminuo je jučer u 96. godini u svojoj kući u Volfsburgu (Wolfsburgu) u sjevernoj Njemačkoj.

On je bio poslovni čovjek koji je osamdesetih godina bio na čelu njemačkoga automobilskog diva Volkswagena, potvrdila je danas portparolka Zaklad Karl (Zaklade Carl) i Marisa Hahn.

Vijest je sinoć prenio njemački list Die Welt, istaknuvši da je Hahn, kao šef automobilskog giganta u razdoblju od 1982. do 1993. godine, nadzirao sveobuhvatne promjene koje su pridonijele rastu firme koja je postala međunarodno poznata i priznata. 

Otkupljeni proizvođači 

Pod njegovim vodstvom grupacija je otkupila španskog proizvođača automobila Seat i češku Škodu te se počela razvijati u Kini, koja je danas njeno glavno tržište.

Nakon pada Berlinskog zida 1989. Hahn se pobrinuo za to da se Volkswagen proširi i u Istočnoj Njemačkoj te je ondje obnovio fabriku u Cvickauu (Zwickauu), koja danas proizvodi električne automobile. 

- S nepogrešivim osjećajem za nove izazove i prilike i za tržišta u razvoju, Hahn je postavio temelje Volkswagenovog uspjeha - piše Die Welt.

Porodica industrijalaca

Karl Hahn rodio se 1926. u Chemnitzu, u Istočnoj Njemačkoj, u porodici industrijalaca. 

Studirao je ekonomiju u Njemačkoj, Švicarskoj i Velikoj Britaniji prije nego što je karijeru započeo u italijanskom Fiatu. Najprije je radio u Volkswagenu u Sjevernoj Americi, a potom u firmi za proizvodnju automobilskih guma Continental u hanoveru (Hannoveru).

Na kraju se vratio u njemački Volkswagen gdje je niz godina uspješno obavljao dužnost generalnog direktora firme.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.