SRBIJA

Mali: Očekujem usporavanje inflacije i postupni izlazak iz krize

Prema njegovim riječima, s povećanjem plaća iz januara, prosječna plaća u toj zemlji iznosit će 720 eura

Siniša Mali. Vlada Srbije

A. K.

16.1.2023

Ministar finansija u Srbiji Siniša Mali kazao je danas da se u Srbiji očekuje usporavanje inflacije, što će označiti i postupni izlazak iz krize koju ta zemlja, kako je kazao, nije izazvala.

- Dosegnuli smo pik inflacije, zabilježeno je usporavanje inflacije i u EU, koja je naš najveći trgovinski partner. Očekujem u mjesecima pred nama da će inflacija ići nadolje - rekao je Mali za Radioteleviziju Srbije te dodao kako je vlada te zemlje učinila sve kako bi minimizirala učinak rasta inflacije.

Kontrolirane cijene

- Imamo kontrolirane cijene osnovnih životnih namirnica, najjeftiniju struju i plin, kontroliramo cijenu goriva, teret krize preuzela je država kako bi osigurala građanima, ekonomiji i gospodarstvu što normalniji život i poslovanje - istaknuo je Mali.

Prema njegovim riječima, s povećanjem plaća iz januara, prosječna plaća u toj zemlji iznosit će 720 eura, a prosječna penzija oko 335 eura.

Grant EU

- Imat ćemo najveću donaciju ikada, grant od EU od preko 600 milijuna eura. To će biti kralježnica naše transportne infrastrukture, uz razvoj auto cesta i svega ostalog - kazao je Mali.

Mali je istaknuo da je 2022. godine zabilježen rekordni priljev izravnih stranih investicija, koje su u decembru iznosile 4,4 milijarde eura, dok su u 2021. iznosile 3,9 milijardi te kako unatoč krizi investitori vjeruju u Srbiju i toj zemlji otvaraju tvornice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.