JOŠ JEDAN NALET VJETROVA

Kalifornija se suočava s novom olujom: Poginulo 19 osoba u dosadašnjem nevremenu

I siloviti vjetrovi mogli bi rušiti drveće na oslabljenom tlu, prijeteći novim prekidima u snabdjevanju strujom i novom mizerijom u državi

Oluja u Kaliforniji. Twitter

A. O. / CNN

17.1.2023

Olujom poharana Kalifornija mora izdržati još jedan nalet žestokih vjetrova, obilnih kiša i mogućih poplava jer najnovija “atmosferska rijeka” potresa tu saveznu američku državu u ponedjeljak.

Oko osam miliona ljudi pod nadzorom je od poplava do ponedjeljka u priobalnoj centralnoj Kaliforniji, uključujući područje zaliva San Francisko (Francisco).

Siloviti vjetrovi

Nove padavine mogle bi izazvati još poplava, odrona blata i klizišta, jer će prezasićeno zemljište od nedavnih pljuskova ponovo biti poplavljeno. Kalifornija je već pretrpjela više od 400 klizišta od 30. decembra, saopćio je Geološki zavod Kalifornije.

I siloviti vjetrovi mogli bi rušiti drveće na oslabljenom tlu, prijeteći novim prekidima u snabdjevanju strujom i novom mizerijom u državi.

Od božićne sedmice, u olujnim naletima poginulo je 19 osoba, uništene su kuće i čitava naselja pretvorena su u jezera.

Suho vrijeme

Ali Kalifornija će dobiti očajnički potrebno olakšanje krajem ove sedmice.

- Dok ulazimo u utorak, očekujemo mirnije vrijeme u većem dijelu države, s jednim brzo pokretljivim dodatnim sistemom koji stiže između srijede navečer i četvrtka ujutru - izjavio je Dejvid Lorens (David Lawrence) iz Nacionalne meteorološke službe.

- Nakon toga, konačno očekujemo period suhog vremena za veći dio države, prema kome se krećemo krajem sedmice i skoro do kraja vikenda - kazao je on, prenosi CNN.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.