OGLASIO SE DIREKTOR

Fondacija Gejts: Nije u redu da smo mi ključni finansijeri svjetskog zdravstva

Volio bih kada bi nas na toj listi preteklo puno više vlada, jer bi to značilo više spašenih života, napisao je Suzman

Bil Gejts. Twitter

A. O.

17.1.2023

Izvršni direktor fondacije Bila i Melinde Gejts (Bill & Melinda Gates) izjavio je da nije uredu da njihova fondacija igra tako važnu ulogu u finansiranju svjetskog zdravstva, ali i to da neće odustati dok ne uskoče drugi. 

 Fondacija Gejts bila je izložena kritikama da je previše moćna i uticajna u globalnom zdravstvu, uključujući Svjetsku zdravstvenu organizaciju, a da ne preuzima razmjernu odgovornost.

Odgovor na kritike 

U godišnjem pismu objavljenom u utorak, izvršni direktor Mark Suzman odgovorio je na te kritike i istovremeno objavio da će fondacija ove godine potrošiti 8.3 milijarde dolara, najviše dosad. 

- Nije u redu da je jedna privatna filantropska organizacija jedna od najvećih finansijera globalnih zdravstvenih napora - rekao je Suzman dodajući da bi predvodnice trebale biti države.

Međutim, da ne bude zabune - ondje gdje postoje rješenja da se sačuvaju i unaprijede životi ljudi, mi ćemo biti tu, dodao je on. 

- Nećemo prestati koristiti svoj uticaj i svoj novac da bi pronašli rješenja - poručio je Gejts. 

Cilj fondacije

Suzman je rekao da cilj fondacije nije govoriti WHO-u i drugim zdravstvenim organizacijama što da rade, nego ponuditi im različite mogućnosti i podatke kako bi mogle donositi ključne odluke.

Bil Gejts,tehnološki milijarder koji je osnovao fondaciju, branio je fondaciju od optužbi da joj golemi novac daje neporavdani uticaj na razvoj svijeta. Uz ulaganja kojima je cilj iskorijenjivanje bolesti poput malarije i dječje paralize, zaklada je drugi najveći donator WHO-a. 

To je jedno od pitanja koje su kritičari redovito isticali, posebno tokom pandemije koronavirusa.

- Volio bih kada bi nas na toj listi preteklo puno više vlada, jer bi to značilo više spašenih života - napisao je Suzman. 

WHO se prošle godine dogovorio da države članice povećaju svoje uplate kako bi se smanjia uloga privatnih donatora i omogućilo organizaciji da novac troši fleksibilnije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.