BRINULA SE O SIROČADIMA

Preminula najstarija osoba na svijetu: Bila je 118-godišnja časna sestra

Postoji velika tuga, ali ona je željela da se to desi, bila je njena želja da se pridruži svom voljenom bratu, rekao je Tavela

Medicinska sestra Andre. Printscreen

A. O.

18.1.2023

Najstarija osoba na svijetu, francuska časna sestra Andre je preminula jučer u 118. godini u Tulonu.

Gradonačelnik grada Hubert Falko (Falco) potvrdio je vijest o njenoj smrti na Twitteru.

- Sa ogromnom tugom i emocijama večeras saznao da je preminula najstarija osoba na svijetu sestra Andre - napisao je Falko na Twitteru. 

Velika tuga

Kako je potvrdio njen portparol Dejvid Tavela (David Tavella) preminula je jučer u dva sata ujutro. Živjela je u blizini Tulona.

- Postoji velika tuga, ali ona je željela da se to desi, bila je njena želja da se pridruži svom voljenom bratu. Za nju je to sloboda - izjavio je Tavela.

Inače, časna sestra je rođena kao Lucil Randon 11. februara 1904. godine, a najveći dio svog života posvetila je vjerskoj službi. Ona se brinula o djeci utokom Drugog svjetskog rata prije nego što je postala katolička časna sestra.

Dobila rođendansku poruku

Provela je čak 28 godina brinući se o siročadi i starim ljudima u bolnici.

Bila je i najstarija časna sestra koja je ikada živjela, prema Guinnessu.

Prošle godine, kada je napunila 118 godina, časna sestra je dobila rukom pisanu rođendansku poruku od predsjednika Francuske Emanuela Makrona (Emmanuela Macrona), 18. predsjednika Francuske u njenom životu. Također je 10 različitih papa predsjedavalo Katoličkom crkvom od njenog rođenja. Nakon smrti Kane Tanake ona je postala najstarija osoba na svijetu.

Inače, Kane je bila potvrđena kao najstarija osoba na svijetu, koja je umrla u 119. godini 19. aprila.

Titula najstarije osobe ikada zabilježene također pripada Francuskinji. Rođena 21. februara 1875. godine, život Žane Luis Kalment (Jeanne Louise Calment) trajao je 122 godine i 164 dana, prema podacima Guinneessove knjige rekorda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.