JACINDA ARDERN

Premijerka Novog Zelanda nakon podnesene ostavke: Osjećam olakšanje

Premijerka je jučer rekla da zlostavljanje ili prijetnje njoj i njenoj porodici nisu bili odlučujući faktor u njenoj odluci

Ardern: Podnijela ostavku. AP

H. J. I.

20.1.2023

Bivša premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern, nakon što je jučer podnijela ostavku izjavila je da je, prvi put nakon dugo vremena, spavala čvrsto. S druge strane, pojavile su se špekulacije da je zlostavljanje razlog njene ostavke. 

U kratkom razgovoru s novinarima ispred aerodroma Hawke's Bay u petak, Ardern je rekla da osjeća "različit niz emocija" i da nije požalila što je napustila posao.

Osjeća olakšanje

- Naravno da se osjećam tužno, ali također osjećam olakšanje - kratko je poručila ona.

Premijerka je jučer rekla da zlostavljanje ili prijetnje njoj i njenoj porodici nisu bili odlučujući faktor u njenoj odluci da podnese ostavku te da jednostavno "više nije imala dovoljno snage da nastavi boriti se za pravdu".

Istaknuti novozelandski politički lideri i javne ličnosti, međutim, kažu da su "stalna klevetanja", zlostavljanje i lični napadi doprinijeli toj odluci - pri čemu su neki zastupnici rekli da je premijerka "otjerana s funkcije" pa su pozvali Novi Zeland da preispita svoje političke kulture.

Veliki pritisci

- Pritisci na premijere su uvijek veliki, ali u ovoj eri društvenih medija, mamca za klikove i medijskih ciklusa 24/7, Jacinda se suočila s nivoom mržnje i ljutnje koji je, prema mom iskustvu, bez presedana u našoj zemlji. Naše društvo bi sada moralo dobro porazmisliti o tome želi li i dalje tolerirati pretjeranu polarizaciju koja politiku čini sve neprivlačnijim pozivom - rekla je bivša novozelandska premijerka Helen Klark (Clark), prenosi Guardian.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.