KUĆE IZGORJELE

Ogroman požar buknuo u Seulu: U toku evakuacija stanovništva

Vidjela sam bljesak iz kuhinje i otvorila vrata, a plamen je buknuo iz susjednih kuća - rekla je 72-godišnja žena prezimena Šin (Shin)

Požar buknuo u Seulu. Twitter / Reuters

A. O.

20.1.2023

Dio siromašne četvrti u Seulu, u Južnoj Koreji zahvatio je veliki požar. Uništeno je 60 kuća, od kojih su mnoge izgrađene od kartona i drveta te prisilio na evakuaciju oko 500 osoba.

Vatrogascima, vojnicima i policajcima trebalo je čak pet sati da ugase požar koji je izbio prije zore u Gurjongu (Guryongu), sirotinjskoj četvrti koja se nalazi u blizini bogate četvrti Gangnam u Seulu. Službenici su naveli da za sada nema informacija o žrtvama.

Simbol nejednakosti

Gurjong, dom za oko 1.000 osoba, jedna je od posljednjih preostalih siromašnih četvrti u glavnom gradu i simbol nejednakosti u četvrtom po veličini ekonomije u Aziji. Deset helikoptera i stotine vatrogasaca, policajaca i vojnika gasili su požar koji je progutao gotovo svaku desetu kuću od više od 600 kuća u Gurjongu, rekli su službenici.

- Vidjela sam bljesak iz kuhinje i otvorila vrata, a plamen je buknuo iz susjednih kuća - rekla je 72-godišnja žena prezimena Šin (Shin) čija je kuća potpuno izgorila.

Dodala je da je pokucala na sva vrata u blizini i vikala: „Vatra!“, a potom nazvala 119.

Kim Du-Čun (Doo-chun) (60) rekao je za Reuters da njegova porodica nije bila pogođena požarom, ali je naglasio da je to područje u stalnoj opasnosti od katastrofe, djelimično zbog domova od kartona i uskih uličica.

Vladin plan za obnovu

- Ako požar izbije u ovom komšiluku, cijelo mjesto moglo bi biti u opasnosti ako brzo ne reagiramo. Tako da zajedno reagiramo već decenijama - rekao je Kim, koji tu živi 30 godina.

Sirotinjski kvart već je dugo sklon požarima i poplavama uz sigurnosne i zdravstvene probleme.

Vlada je predstavila planove za obnovu i preseljenje nakon velikog požara krajem 2014. godine, ali nije postignut velik napredak usred decenija dugog natezanja između zemljoposjednika, stanovnika i vlasti.

Civilne vlasti za Seul i okrug Gangnam i državni poduzetnici bili su u sukobu oko kompenzacije privatnih zemljoposjednika u Gurjongu i tek se trebaju dogovoriti imaju li stanovnici, od kojih su većina ilegalci, pravo na vladinu podršku za preseljenje i smještaj.

- Obaviješten o požaru dok je boravio u Švicarskoj na Svjetskom ekonomskom forumu, predsjednik Jun Suk-Jeol (Yoon Suk-yeol) naredio je sveobuhvatne napore da se spriječi veća katastrofa, rekla je njegova portparolka Kim Eun-hje (Eun-hye).

Gradonačelnik Seula Oh Si-hun (Se-hoon) posjetio je kvart i zatražio službenike da se pripreme za preseljenje pogođenih porodica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.