NAJZADUŽENIJI INVESTITOR

Kineski kralj nekretnina izgubio 90 posto svog bogatstva

Nekada se Jan smatrao drugom najbogatijom osobom u Aziji, a danas je njegovo bogatstvo palo sa 42 milijarde dolara na oko tri milijarde dolara

Jan: Izgubio više od 90 posto svog bogatstva. Forbes

H. J. I.

21.1.2023

Za "superbogate" u Kini posljednjih nekoliko godina nisu bili sjajne, posebno za one koji su svoje bogatstvo stekli na tržištu nekretnina. 

Neto vrijednost kralja nekretnina Hui Ka Jana (Yan), predsjednika kompanije za razvoj nekretnina China Evergrande, pala je za skoro 93 posto, prema Bloomberg Billionaires Indexu. Nekada se Jan smatrao drugom najbogatijom osobom u Aziji, a danas je njegovo bogatstvo palo sa 42 milijarde dolara na oko tri milijarde dolara.

Najzaduženiji investitor u Kini

Evergrande je sada najzaduženiji investitor u Kini sa 300 milijardi dolara obaveza i u centru je problema s nekretninama u Kini. Od 2021. Hui Ka Jan je koristio svoje lično bogatstvo da podupre kompaniju koja je na dobrom putu ka bankrotu.

Prodao je svoje vile i privatne avione, ali to je bilo daleko od dovoljnog i kompanija Evergrande je u decembru 2021. platila obveznice u američkim dolarima nakon što je mjesecima pokušavala da prikupi novac za otplatu kreditora, dobavljača i investitora.

Budućnost kompanije upitna

Prošle godine firma nije uspjela da isporuči svoj preliminarni plan restrukturiranja duga, što je dovelo do daljnje zabrinutosti za njenu budućnost. Kompanija Evergrande je ogromna, ima oko 200.000 zaposlenih, ostvarila je više od 110 milijardi dolara prodaje u 2020. i posjeduje više od 1.300 objekata u više od 280 gradova.

Ali Hui nije jedini koji je u posljednje vrijeme doživio masovno uništenje svog bogatstva. Ilon Mask (Elon Musk), izvršni direktor Tesle, SpaceX-a i Twittera, postao je prva osoba koja je izgubila 200 milijardi dolara bogatstva. Najveći dio Maskovog bogatstva vezan je za Teslu, čije su dionice pale za 65 posto 2022. godini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.