VISOKI PREDSTAVNIK EU

Borelj: Sinoćnje obraćanje Vučića je bilo pozitivno

Što se tiče dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU, visoki predstavnik Borelj je ponovio potrebu da se prevaziđe trajno upravljanje krizom

Žozep Borelj. AP

H. J. I.

24.1.2023

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Žozep Borelj (Josep Borrell) je pozitivno ocijenio sinoćnje obraćanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića vezano za pregovore o Kosovu.

Podsjećamo, u svom obraćanju, Vučić je sinoć tvrdio da su ga EU zvaničnici ucijenili te naglasio da on ne može spriječiti ulazak Kosova u NATO i Vijeće Evrope.

Normalizacija odnosa 

Boreljova pozitivna ocjena je iznijeta u zvaničnom saopćenju koje je njegov kabinet objavio nakon susreta sa šefom diplomatije Srbije Ivicom Dačićem.

- Što se tiče dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU, visoki predstavnik Borelj je ponovio potrebu da se prevaziđe trajno upravljanje krizom te stoga očekuje konstruktivan angažman na nedavnom prijedlogu EU o normalizaciji odnosa. On je pozitivno ocijenio jučerašnju javnu intervenciju predsjednika Vučića po ovom pitanju - navodi se u saopćenju.

Konstruktivna uloga Vučića 

Dačić je, nakon odvojenih sastanaka u Briselu sa šefom evropske diplomatije Boreljom, specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, komesarkom za unutrašnje poslove EU Ilvom Јohanson i predsjedavajućim Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom (David McAllister), poručio da su i Borelj Lajčak istakli veoma konstruktivnu i odgovornu ulogu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića kad je riječ o posljednjim razgovorima u Beogradu o dijalogu na relaciji Beograd - Priština.

Kako je naveo Dačić visoki briselski zvaničnici ponovili su ono što je Vučić rekao, a to je da je Srbija spremna raditi na osnovama i implementaciji ovog plana.

Kaže da je inostranim zvaničnicima jasno napomenuo šta su crvene linije, a to je članstvo Kosova u UN, kao i formiranje Zajednice srpskih opština, što ne bi trebalo da bude sporno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.