PISMO NATOPLJENO RICINOM

Kanađanka priznala da je pokušala otrovati Trampa

Međutim, pismo je presretnuto u septembru 2020. godine u službi za sortiranje pošte, prije no što je moglo da stigne na svoje odredište

Paskal Ferije. Printscreen

H. J. I.

25.1.2023

Kanađanka po imenu Paskal Ferije priznala je da je kriva zbog toga što je 2020. godine tadašnjem predsjedniku SAD Donaldu Trampu (Trump) poslala u Bijelu kuću prijeteće pismo natopljeno ricinom, potencijalno smrtonosnim otrovom.

Pismom ove žiteljke Kanade poručivalo se Trampu, tada kandidatu za reizbor na mjesto predsjednika države, da "odustane i ukloni kandidaturu". Međutim, ono je presretnuto u septembru 2020. godine u službi za sortiranje pošte, prije no što je moglo da stigne na svoje odredište.

Slična pisma slala policiji

Ferije (55) je takođe priznala krivicu za slanje sličnih prijetećih pisama zvaničnicima policije u Teksasu. Očekuje se da će, po osnovu sporazuma sa tužilaštvom, otići u zatvor na 262 mjeseca, što je nešto manje od 22 godine, a izricanje kazne zakazano je za april.

- Nema mjesta političkom nasilju u našoj zemlji i nema izgovora za pretnje zvaničnicima i ugrožavanje javnih službenika - saopštio je u Vašingtonu državni pravobranilac.

Prema navodima tužilaštva, ona je preradom ricinusa napravila ricin, a onda ga je poslala Trampu u pismu u kojem je tadašnjeg predsjednika nazvala "odvratnim tiranskim klovnom". 

U pismu se pored ostalog poručivalo: 

- Ako ovo ne uradi posao, naći ću ja bolji recept za drugi otrov, a možda ću i upotrebiti moj pištolj kad budem mogla da dođem. Uživaj. Slobodan pobunjenički duh.

Pištolj, nož i stotine metaka

Okrivljena je uhapšena prilikom pokušaja da iz Kanade uđe u SAD preko graničnog prelaza Bafalo u saveznoj državi Njujork, a pri sebi je imala pištolj, nož i nekoliko stotina metaka, saopštile su vlasti.

Istraga je došla i do osam kontaminiranih pisama upućenih teksaškim zvaničnicima koji su imali veze sa ustanovama u kojima je Ferijeva bila pritvorena 2019. godine. Poruke su stvorile "strah i stres" iako nisu uspjele u trovanju svojih meta, rekao je američki pravobranilac iz Teksasa Alamdar Hamdani. Paskal Ferije je priznala krivicu za ta kršenje zabrana u vezi sa biološkim oružjem u dva krivična postupka pokrenuta protiv nje u Vašingtonu i Teksasu.

Ona je emigrirala iz Francuske u Kanadu i dvojna je državljanka tih zemalja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.