SAOPĆILI IZ METE

Nakon dvije godine zabrane: Tramp se može vratiti na Facebook i Instagram

Kako navode iz kompanije, njegove profile će vratiti u narednim sedmicama

Donald Tramp. AP

H. J. I.

25.1.2023

Facebook i Instagram profil bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa (Trump) bit će vraćeni u narednim sedmicama, saopćili su iz kompanije Meta. 

Tramp je bio nešto više od dvije godine suspendovan na ovim društvenim mrežama nakon napada na Kapitol Hil 6. januara 2021. godine. 

Rizik se smanjio

- Naša je odluka da se rizik za javnu sigurnost dovoljno smanjio - rekao je predsjednik Mete za globalna pitanja Nik Kleg i dodao:

- Kao takav, vratit ćemo Trampov Facebook i Instagram profil u nadolazećim sedmicama. Međutim, to činimo s novim zaštitnim ogradama kako bismo spriječili ponavljanje prekršaja.

Uz ponovnu aktivaciju njegovih profila na Facebooku i Instagramu, Tramp će ponovno dobiti pristup golemim i moćnim komunikacijskim platformama i platformama za prikupljanje sredstava upravo u trenutku kada bude krenuo u svoju treću kandidaturu za Bijelu kuću.

Ima pristup i Twitteru

Nije odmah bilo jasno hoće li Tramp iskoristiti priliku da se vrati na Meta platforme. Twitter je obnovio Trampov profil u novembru nakon što ga je preuzeo milijarder Ilon Mask (Elon Musk), ali bivši predsjednik se nije vratio na ovu društvenu mrežu.  

Ranije tokom ovog mjeseca, iz Trampovog tima su poslali pismo Meti moleći ih da deblokiraju njegov profil, navodi CNN-ov izvor upoznat sa cijelim slučajem. Zbog ovoga, povratak bivšeg predsjednika SAD na ovu društvenu mrežu je vrlo moguć. 



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.