U ANKARI

Čavušolu se sastao s Dačićem: Razgovarali o situaciji u regionu

Mir i stabilnost na Balkanu važni su za sve nas, rekao je Čavušolu

Dačić i Čavušolu: Sa održanog sastanka u Ankari. Anadolija

A. O.

26.1.2023

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Čavušolu (Cavusoglu) nakon sastanka sa srbijanskim kolegom Ivicom Dačićem u Ankari, poručio je kako je uloga Turske i Srbije vrlo značajna u kontekstu mira i stabilnosti, kao i sprječavanju napetosti u Bosni i Hercegovini.

Njih dvojica danas su se sastali u zgradi Ministarstva vanjskih poslova, nakon čega su održali zajedničku konfrenciju za medije, piše Anadolija.

Govoreći o posljednjim dešavanjima u vezi s poplavama u regiji Sadžaka, Čavušolu je izrazio podršku i solidarnost sa Srbijom, navodeći kako su ekipe i stručnjaci turskog AFAD-a već na terenu i kako će pružiti svaku podršku.

Najbolji odnosi

- Živimo period najboljih odnosa Turske i Srbije, ovo je zlatno doba naših odnosa – rekao je turski ministar, napominjući da će u narednom periodu raditi na jačanju odnosa ove dvije zemlje.

On je dodao da je tokom posljednje posjete turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recepa Tayyipa Erdogana) Srbiji potpisano sedam dokumenata u različitim oblastima.

- Radit ćemo na jačanju naše ekonomske saradnje. Obim trgovinske razmjene približio se 2,5 milijardi dolara. Naši lideri su postavili cilj od pet milijardi dolara. Moramo postaviti nove ciljeve - rekao je Čavušolu. 

Dodao je također kako je i nivo turskih investicija u Srbiji u konstantnom porastu, na čemu je ovom prilikom zahvalio i Srbiji koja, kako je naglasio, u vrlo kratkom roku rješava sve prepreke na koje nailaze turski investitori.

- HalkBank otvara nove poslovnice u Srbiji i broj poslovnica ove banke će biti povećan na 40 - rekao je Čavusolu.

Jačanje saradnje

Naglasio je kako Turska i Srbija žele jačati saradnju u oblasti odbrambene industrije te kako su na tom planu razgovori u toku. Konstatovao je kako se konstantno povećava i broj u međusobnoj razmjeni turista, te kako će na tom planu biti poduzeti novi koraci u aviosaobraćajnim linijama.

- Nakon Istanbula i Ankare, u februaru ove godine počinjemo i s direktnim letovima Izmir – Beograd - najavio je Čavušolu.

Kada je riječ u saradnji u oblasti kulture, najavio je i da će Agencija za saradnju i koordinaciju Turske (TIKA) ove godine početi sa restauracijom beogradske Bajrakli džamije.

Autoput Sarajevo-Beograd

Za projekat autoputa Sarajevo - Beograd, pokrenut na inicijativu Turske, Čavušolu je rekao da dio projekta na području Srbije dobro napreduje, te kako je potrebno učiniti da tako bude i na području Bosne i Hercegovine.

Razgovoarano je i o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

- Mir i stabilnost na Balkanu važni su za sve nas. Kako ne bi rasla napetost u Bosni i Hercegovini, upravo se i formira vlada, za mir i stabilnost uloga koju će imati i imaju Turska i Srbija je jako važna. U tom smislu je vrlo koristan i trilateralni mehanizam Turske - BiH - Srbija. U narednom periodu ćemo nastaviti s naporima - rekao je Čavušolu.

Naglasio je kako Turska podržava dijalog Prištine i Beograda.

- Turska podržava, snažno podržava, dijalog Beograda i Prištine i želimo da se nesporazumi riješe dijalogom - zaključio je Čavušolu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.