NAKON OSUDE JAVNOSTI

Transrodna silovateljica premještena u muški zatvor

Isla Brajson ove je sedmice osuđena za silovanje dvije žene 2016. i 2019. godine dok je bila muškarac po imenu Adam Graham

Brajson: Osuđena za silovanje dvije žene. Twitter

H. J. I.

27.1.2023

Škotska će premjestiti transrodnu ženu osuđenu za silovanje iz ženskog zatvora nakon što je javnost izrazila zabrinutost za sigurnost drugih zatvorenica, rekla je u četvrtak škotska premijerka Nikola Sturgeon (Nicola).

Isla Brajson (Bryson) ove je sedmice osuđena za silovanje dvije žene 2016. i 2019. godine dok je bila muškarac po imenu Adam Graham. Brajson je prvo pritvorena u ženskom zatvoru Cornton Vale u centralnoj Škotskoj, prenijeli su lokalni mediji.

Revolt javnosti

Ovaj slučaj događa se nekoliko sedmica nakon što je škotski parlament usvojio zakon kojim je olakšana promjena spola, što je izazvalo kritike dijela boraca za prava žena koji tvrde da bi predatorski muškarci to mogli koristiti za pristup ženskim prostorijama poput WC-ova.

Britanska vlada potom je objavila da će blokirati zakonsku promjenu jer bi mogla imati utjecaja na pitanja jednakosti u ostatku zemlje. 

- S obzirom na razumljivu zabrinutost javnosti i parlamenta u ovom slučaju, mogu potvrditi parlamentu da ova zatvorenica neće biti u ženskom zatvoru Cornton Vale - rekla je Sturgeon škotskom parlamentu.

Njen potez stiže nakon što su aktivisti, političari i stručnjakinja Ujedinjenih naroda za ljudska prava izrazili zabrinutost zbog toga što je Brajson smještena u ženski zatvor. 

- Prije nego što... nacrt zakona uopće stupi na snagu, silovatelji već iskorištavaju važeće zakone - rekao je čelnik škotskih konzervativaca Daglas Ros (Douglas Ross).

- Ne bismo im trebali olakšavati napade na žene.

Razdor s Britanijom

Škotski zakon produbio je razdor s vladom britanskog premijera Rišija Sunaka (Rishi) u Londonu, već aktualan zbog sukoba oko pitanja može li Škotska održati još jedan referendum o nezavisnosti.

Škotski parlament može donositi vlastite zakone, ali Ujedinjeno Kraljevstvo može staviti veto na njih ako procijeni da se miješa u pitanja nacionalne nadležnosti. Odluka Londona da blokira zakon o ravnopravnosti spolova prvi je put da je iskorišteno to pravo.

Zakon, usvojen u decembru, učinio je Škotsku prvom nacijom Ujedinjenog Kraljevstva koja podržava proces samoidentifikacije za promjenu spola, uključujući uklanjanje potrebe za medicinskom dijagnozom rodne disforije i snižavanje minimalne dobi s 18 na 16. Sturgeon je britansko blokiranje zakona nazvala "potpunim frontalnim napadom" na škotski parlament.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.