IRINA VU

Putinov blizak saradnik tvrdi da nestala jahta nije njegova

Ališer Usmanov ni na koji način nije povezan s njenim nestankom iz hrvatske marine, navode u demantiju

Jahta "Irina VU". Ivo Cagalj / Pixsell

H. J. I.

27.1.2023

Služba za odnose s javnošću Ališera Usmanova u petak je izvijestila da Usmanov nije vlasnik jahte Irina VU, koja je pod međunarodim sankcijama, a zbog čijeg je isplovljavanja iz hrvatske luke pokrenuto kriminalističko istraživanje nad osam osoba.

- Gospodin Usmanov nije vlasnik jahte Irina VU i ni na koji način nije povezan s njenim nestankom iz hrvatske marine - navode u demantiju.

Četiri osobe uhapšene

Dodaju da su brojni mediji koji su ranije izvijestili o nestanku jahte u međuvremenu objavili ispravke ili izvinjenja zbog pogrešnog izvještavanja o toj temi.

Kriminalističkim istraživanjem o isplovljavanju ruske jahte pod sankcijama "Irina VU" obuhvaćeno je ukupno osam osoba, a četiri su i formalno uhapšene, neslužbeno se saznaje u petak poslijepodne dok i dalje traju pretrage prostorija osumnjičenih i prikupljanje drugih dokaza.

Šestoro osumnjičenih navodno je sa splitsko-dalmatinskog područja, a dvoje iz Šibensko-kninske županije, čije će tužilaštvo kasnije voditi slučaj, s obzirom da je jahta pod sankcijama otišla s veza na Murteru.

Među uhapšenima i bivši kapetan

Od četvero uhapšenih troje je članova posade zaplijenjene jahte, dok je četvrti bivši kapetan prethodne posade.

Policija je ranije izvijestila da je, vezano uz isplovljavanje jahte pod sankcijama u oktobru 2022. godine, u toku provođenje tzv. dokaznih radnji pretrage kuće i drugih prostorija koje koriste osumnjičeni na više lokacija.

Luksuzna jahta "Irina VU" koju su mediji povezivali s Usmanovim, bliskim prijateljem ruskog predsjednika Vladimira Putina, bila je pod sankcijama EU, SAD i Velike Britanije te je imala zabranu isplovljavanja.

Bila je usidrena u Betini na Murteru, a potom je doplovila u Dubrovnik od kuda je u oktobru isplovila prema Turskoj, prethodno obavivši policijsku i graničnu kontrolu te kontrolu Lučke kapetanije.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.