ALARMANTAN NIVO

Turska upozorila svoje građane koji putuju u evropske zemlje: Budite oprezni

U posljednje vrijeme uočava se porast antiislamskih, ksenofobnih i rasističkih akcija, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova

MVP Turske: Pratiti stanje. Anadolija

E. Ma.

29.1.2023

Ministarstvo vanjskih poslova Turske upozorilo je svoje građane koji putuju u evropske zemlje da budu oprezni zbog porasta antiislamskih, ksenofobnih i rasističkih akcija, kao i propagandnih demonstracija protiv Turske od strane grupa povezanih s terorističkim organizacijama, javlja Anadolija.

- U posljednje vrijeme uočava se porast antiislamskih, ksenofobnih i rasističkih akcija u nekim evropskim zemljama, kao i propagandnih demonstracija protiv naše zemlje od strane grupa povezanih s terorističkim organizacijama. Ovakav razvoj događaja, koji odražavaju opasne dimenzije vjerske netolerancije i mržnje u Evropi, jasno otkrivaju alarmantan nivo koji su dostigli rasistički i diskriminatorski pokreti u Evropi - piše u saopćenju.

Naglašeno je kako bi građani koji žive ili planiraju putovati u zemlje u kojima se takva djela događaju trebali bi biti oprezni, držati se podalje od područja gdje bi se demonstracije mogle intenzivirati, djelovati smireno pred mogućim ksenofobnim i rasističkim uznemiravanjem i napadima.

Dodano je također kako se mogu obratiti lokalnim snagama sigurnosti, pomno pratiti lokalne medije i medijske kuće, a posebno je korisno da prate dodatna upozorenja sigurnosnih snaga zemalja i najave koje Ministarstvo vanjskih poslova Turske, ambasade i generalni konzulati u tim zemljama mogu dati.

- Naši državljani koji žive u Evropi ili planiraju putovati u europske zemlje mogu se u slučaju potrebe obratiti Konzularnom pozivnom centru našeg Ministarstva - saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Turske.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.