"DRUGAČIJA PORUKA"

Erdoan: Turska bi mogla da odobri prijem Finske u NATO

Ankara tako prvi put nagovještava je spremna da kandidaturu Finske tretira odvojeno od kandidature Švedske

Redžep Tajip Erdoan. AP

H. J. I.

30.1.2023

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) nagovijestio je u nedjelju da bi Turska mogla da odobri prijem Finske u NATO, ali ne i Švedske.

- Ako je potrebno, možemo dati drugačiju poruku o Finskoj. Švedska će biti šokirana kada damo drugačiju poruku o Finskoj - rekao je šef turske države o kandidaturi te dvije nordijske zemlje za prijem u NATO, odgovarajući na pitanje tokom sastanka s mladima koji je prenosila televizija.

Otkazan trojni sastanak

Ankara tako prvi put nagovještava je spremna da kandidaturu Finske tretira odvojeno od kandidature Švedske.

Turska je u utorak zaustavila pristupanje Švedske i Finske NATO, odlažući na neodređeno vrijeme trojni sastanak koji je prvobitno zakazan za početak februara i koji je trebalo da otkloni primjedbe Ankare na njihovu kandidaturu.

Turski predsjednik je u ponedjeljak upozorio da Švedska koju je Turska već optužila da pruža utočište kurdskim "teroristima", više ne može da računa na "podršku" Ankare jer je ekstremno desničarski aktivista spalio primjerak Kur'ana u Štokholmu.

Ne pominjući ovaj događaj, turski predsjednik je međutim ponovio svoje zamjerke Švedskoj u vezi sa zahtjevima Turske za ekstradiciju Kurda.

- Rekli smo im: "Ako želite da uđete u NATO, morate nam vratiti te teroriste". Dali smo im spisak od 120 ljudi (…) Ali oni nam se smijeju i poivaju na svoj Ustav - rekao je Erdoan.

Spaljivanje Kur'ana

To što je antiislamski desničarski ekstremista prošle sedmice spalio Kur'an u blizini Ambasade Turske u Švedskoj, izazvalo je snažne proteste Ankare i muslimanskog svijeta, a Ankara već otkazala najavljenu posjetu švedskog ministra odbrane.

Štokholm je osudio spaljivanje Kuriana kao čin "dubokog nepoštovanja" i izrazio "simpatije" prema muslimanima, ističući da je švedski ustav spriječio zabranu takvih postupaka, ali to nije ugasilo turski gnjev.

Zajedničko stupanje u NATO dvije nordijske zemlje ostaje "prva opcija", ali "očigledno moramo da procijenimo situaciju, ako se desilo nešto što znači da dugoročno Švedska više ne može da ide naprijed - ocijenio je u utorak šef finske diplomatije, Peka Havisto, na televiziji, ocijenivši međutim da je "prerano zauzeti stav".

Helsinki je donedavno odbijao da spekuliše o ulasku bez Švedske, ukazujući na prednosti zajedničkog članstva sa svojim veoma bliskim susjedom.

Blokada od maja

Finski ministar je također u srijedu rekao da se nada da će proces ratifikacije odluke o prijemu dvije nordijske zemlje u NATO biti završen prije samita Atlantskog saveza u Viljnusu u julu, uprkos neslaganju sa Turskom.

Turska blokira ulazak Švedske i Finske u NATO od maja, optužujući ih za skrivanje kurdskih ekstremista i simpatizera koje opisuje kao "teroriste", posebno one iz Radničke partije Kurdistana (PKK).

Za razliku od slučaja Švedske, Turska je posljednjih mjeseci rekla da nema većih primjedbi na ulazak Finske u NATO.

Kao i 30 članica Alijanse, Ankara mora da ratifikuje ulazak svake nove članice i stoga ima pravo veta.

Samo Turska i Mađarska koje kažu da ne žele da blokiraju zahtjeve Finske i Švedske, tek treba da ratifikuju odluke o njihovom prijemu u NATO.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.