DRŽAVNI SEKRETAR SAD

Blinken uoči posjete Izraelu: Sve opcije su na stolu

Blinken je rekao da je Vašington preferirao diplomatsku opciju za sprječavanje nuklearnog Irana i okončanje njegove agresije

Blinken: Vašington preferira diplomatsku opciju. AP

H. J. I.

30.1.2023

Državni sekretar SAD Entoni Blinken (Antony) kazao je da su sve opcije na stolu kako bi se spriječila pojava nuklearnog Irana neposredno nakon što je Izrael navodno napao skladište streljiva u iranskom gradu Isfahanu.

Blinken je rekao da je Vašington preferirao diplomatsku opciju za sprječavanje nuklearnog Irana i okončanje njegove agresije, ali da su "sve opcije dostupne na stolu kako bi se Iran spriječio da dobije nuklearno oružje".

Napad bespilotnim letjelicama

U nedjelju je The Wall Street Journal izvijestio da Izrael stoji iza napada bespilotnim letjelicama na odbrambeni kompleks u Iranu, pored lokacije koja se bavi programom balističkih projektila.

Napad je uslijedio usred napetosti između Islamske republike i Zapada oko nuklearne aktivnosti Teherana i njegove opskrbe oružjem, uključujući naoružane bespilotne letjelice i dalekometne "dronove samoubice".

Izrael je bio pod pritiskom da učini više kako bi pomogao Ukrajini. Nije jasno je li napad na skladište streljiva imao za cilj odgoditi iranski nuklearni program ili njegovu proizvodnju naoružanih bespilotnih letjelica ili projektila koji bi bili namijenjeni pomoći Rusiji u ratu protiv Ukrajine.

Izraelski udar na Iran bio bi prvi pod vodstvom premijera Benjamina Netanjahua (Netanyahu) otkako se prošlog mjeseca vratio na dužnost. U Ukrajini, koja optužuje Iran za isporuku stotina bespilotnih letjelica Rusiji za napade na civilne ciljeve u ukrajinskim gradovima daleko od fronte, viši pomoćnik predsjednika Volodimira Zelenskog povezao je incident izravno s tamošnjim ratom.

Iranski savez sa Rusijom

Iran je priznao slanje bespilotnih letjelica Rusiji , ali kaže da su poslane prije invazije Moskve. Kremlj negira da njegove snage koriste iranske bespilotne letjelice u Ukrajini, iako su mnoge oborene.

Jačanje zajedničkog američko-izraelskog fronta protiv Irana bit će jedna od tema o kojima će Blinken razgovarati u Jerusalemu u ponedjeljak, gdje se planira sastati s Netanjahuom i ministrom vanjskih poslova Elijem Kohenom (Cohen). Također se očekuje da će Rusija i njen rastući vojni savez s Iranom biti na dnevnom redu.

Blinken dolazi usred eskalacije izraelsko-palestinskih sukoba i zabrinutosti u Vašingtonu da će planovi nove vlade za reformu pravosuđa naštetiti izraelskoj demokratiji. Odnosi između Izraela i Vašingtona već su bili napeti zbog Netanjahuove podrške širenju naselja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.