RUDARSKA KOMPANIJA

Rio Tinto u Australiji izgubio radioaktivnu kapsulu, sada se izvinjavaju

Ako budete u kontaktu s kapsulom ili ste u blizini kapsule, možete oštetiti kožu, što podrazumijeva i opekotine, rekao je Robertson

Kompanija Rio Tinto: Izvinjavamo se. Twitter

A. O.

30.1.2023

Multinacionalna rudarska kompanija Rio Tinto tokom ovog mjeseca je izgubila radioaktivnu kapsulu te se javnosti izvinila zbog toga, naglasivši da shvataju da je to vrlo zabrinjavajuće.

Naglasili su da s vlastima rade na pronalasku ove kapsule koja sadrži cezij-137 koji može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme ako se dotakne, prenosi BBC.

Izgubljena kapsula

Na području Njumena (Newman) i Perta (Perth) kapsula je izgubljena.

Pokrenuta je interna istraga kako bi se utvrdila na koji način je kapsula izgubljena tokom transporta. Od 12. januara, kapsula se koristila u rudniku Gudai-Dari (Gudai-Darri), koji se nalazi na zapadu Australije, a njen nestanak je prijavljen 25. januara.

Moguća radijacija

Širom zapadne Australije moguća je radijacija, upozorili su nadležni. Ta kapsula koristi se kao senzor. Ona je mala, srebrena, a njen prečnik je šest milimetara i duga je osam milimetara. Međutim, izlaganje njenom sadržaju je vrlo opasno.

Prema riječima australskog zdravstvenog stručnjaka Endrua Robertsona (Andrewa), izlaganje je jednako izlaganju 10 rendgenskih zraka u jednom satu ili količini prirodnog zračenja u godinu dana. Kapsula je izgubljena na jednom od najmanje naseljenih područja u državi. Ipak, vlasti su zabrinute da bi neko mogao pronaći kapsulu i uzeti je, ne znajući o čemu se radi.

Popravljanje reputacije

- Ako budete u kontaktu s kapsulom ili ste u blizini kapsule, možete oštetiti kožu, što podrazumijeva i opekotine. Ako ste duže blizu kapsule, onda možete dobiti ono što se zove akutna radijacijska bolest i to će potrajati neko vrijeme - rekao je Robertson.

Ovo se desilo nakon što Rio Tinto pokušava da popravi svoju reputaciju koju je narušio uništavanjem skloništa u stijenama svetim za Aboridžine kao domorodačkom australskom plemenu. Kompanija je uništila 46.000 godina stare stjenovite pećine kako bi proširila rudnik željezne rude.

To je izazvalo veliko nezadovoljstvo i povlačenje nekoliko lidera u kompaniji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.