UKLJUČUJUĆI I POLJSKU

Lavrov: Baltičke zemlje bi mogle prekinuti kontakt s Rusijom

Nedavno su se katastrofalno pogoršali bilateralni odnosi s tim zemljama, izjavio je Lavrov

Lavrov: Odlučno ćemo se usprotiviti. Printscreen / Twitter

A. O.

30.1.2023

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije objavilo je članak u kojem ministar Sergej Lavrov odgovara na pitanja povezana sa situacijom u Ukrajini.

Navodi se da je došlo do urušavanja diplomatskih odnosa između Rusije i njenih baltičkih komšija.

Rusofobna kampanja

- U Poljskoj i baltičkim zemljama se već duže odvija bjesomučna rusofobna kampanja te one pokušavaju biti saradnice antiruskih pothvata Zapada. Nedavno su se katastrofalno pogoršali bilateralni odnosi s tim zemljama; interakcija s njima je zamrznuta i praktički svedena na nulu - kazao je Lavrov, a prenosi The Guardian.

Dodao je da oni nisu za prekid diplomatskih odnosa.

Kanali za dijalog

- I u najtežoj situaciji potrebno je održavati kanale za dijalog. Ne možemo isključiti da će te zemlje, zbog svog antiruskog stava, odlučiti u potpunosti prekinuti kontakte s nama. Ako se to dogodi, onda će odgovornost za ovaj korak i njegove posljedice u potpunosti pasti na vodstvo tih država - dodao je Lavrov.

Lavrov je istakao da namjeravaju braniti svoje nacionalne interese, a protivnici moraju shvatiti da će njihovo djelovanje imati dugoročne posljedice.

Osnovna načela

- Ruska diplomatija će se nastaviti pridržavati osnovnih načela vanjskopolitičkog djelovanja naše zemlje kao što su nezavisnost, poštovanje međunarodnog prava, briga za nacionalne interese i otvorenost za obostrano korisnu saradnju – rekao je Lavorov.

Između ostalog, dodao je da će se nastaviti boriti za istinu i pravdu u međunarodnim poslovima, protiv rudimenata neokolonijalizma i „hegemonističkih ambicija Sjedinjenih Država i njihovih satelita“.

- Odlučno ćemo se usprotiviti svakom pokušaju nanošenja štete Rusiji i njezinim saveznicima - dodao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.