KORONAVIRUS

WHO: Pandemija je u prijelaznoj fazi

Situacija se mijenja 2020. godine dolaskom vakcina i terapija

Uzimanje brisa nosa. Twitter

A. O.

30.1.2023

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) danas je saopćila da koronavirus i dalje predstavlja izvanrednu međunarodnu javnozdravstvenu krizu, što je najviši oblik upozorenja te agencije.

Pandemija je vjerojatno u "prijelaznoj tačci", koja i dalje zahtijeva pažljivo upravljanje kako bi se "ublažile potencijalne negativne posljedice", piše WHO u svom saopćenju.

Prošle su tri godine otkako je ta agencija Ujedinjenih naroda proglasila covid-19 svjetskom zdravstvenom opasnošću. U pandemiji je umrlo više od 6.8 miliona osoba u svim dijelovima svijeta, a bolest je negativno uticala na svjetsku ekonomiju i funkcioniranje društava.

Situacija se mijenja 2020. godine dolaskom vakcina i terapija, piše Reuters.

Glavni direktor WHO-a Tedros Adanom Gebrejsus (Adhanom Ghebreyesus) izrazio je nadu da će se izvanredno stanje ukinuti ove godine, posebno ako se na globalnom nivou poboljša pristup mjerama protiv zaraze.

Savjetnici stručnog odbora WHO-a za status pandemije u prosincu prošle godine rekli su da vjerojatno još nije trenutak za proglašenje njenog kraja zbog neizvjesnosti oko vala zaraza u Kini koja je krajem 2022. ukinula svoje stroge mjere nultog covida. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.