RUSKI OLIGARH

Italijanska policija traži jahte oca bivšeg vozača Formule 1

Policija je objavila da je Mazepin angažovao stranu kompaniju, koja je angažovala kapetana sa Sardinije da premjesti jahte iz Italije

Traga se za jahtom u Italiji. AP Photo / Paolo Giovannini

S. S.

31.1.2023

Italijanske vlasti su u potrazi za ruskim oligarhom Dmitrijem Mazepinom nakon što su dvije njegove luksuzne jahte koje su zaplijenjene pod sankcijama EU-a misteriozno nestale iz luke na Sardiniji. Jahte, obje nazvane Aldabra, ali sa zastavama dvije različite države, nestale su iz sardinijske luke Olbia u razmaku od nekoliko sedmica prošlog ljeta.

Zaplijenjene su prošlog marta nakon što je Mazepin, koji je otac bivšeg vozača Formule 1 Nikite Mazepina, stavljen na popis sankcija nekoliko sedmica nakon početka ruske invazije na Ukrajinu. To je prvi slučaj u Italiji da je Rus sa zamrznutom imovinom u zemlji uspio izbjeći sankcije EU.

Istraga koju je vodila financijska policija Olbije otkrila je da je prvi brod, koji vrijedi između 700.000 i milion eura, napustio Olbiju u junu i zaustavio se u maloj luci Bizerte u Tunisu. Poznato je da je druga jahta napustila Olbiju te se uputila u Tursku. Trenutno nije poznato gdje se jahte nalaze, piše Guardian.

Policija je objavila da je Mazepin angažovao stranu kompaniju, koja je angažovala kapetana sa Sardinije da premjesti jahte iz Italije. Posrednička kompanija i kapetan su kažnjeni kaznama do 500.000 eura. Iste kazne prijete i Mazepinu.

Policijski izvor rekao je da je Mazepin fiskalno nastanjen u Forte dei Marmi, popularnom odredištu ruskih oligarha te da posjeduje vilu u gradu. Vila na Sardiniji u vlasništvu Mazepina također je među imovinom koja je zamrznuta. Mazepin je vilu, nazvanu Rocky Ram, kupio od Carla De Benedettija, italijanskog privrednika i bivšeg vlasnika novina La Repubblica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.