ZA ULAZAK U NATO

Sijarto: Švedska vlada treba postupati drugačije ako žele podršku Turske

Kao kršćanin i katolik, moram reći da je spaljivanje svete knjige druge religije neprihvatljiv čin, rekao je Sijarto

Sijarto: Kritikovao izjavu švedskog premijera. AP

FENA

31.1.2023

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Sijarto (Szijjarto) rekao je kako švedska vlada treba da "postupa drugačije“ ukoliko želi da pridobije tursku podršku za svoju kandidaturu za članstvo u NATO-u, dodajući da je nedavni protestni čin paljenja Kur’ana ispred turske ambasade u Štokholmu„neprihvatljiv.”

Sijarto je to izjavio na konferenciji za novinare nakon razgovora s turskim kolegom Mevlutom Čavušoluom (Cavusoglu) u mađarskoj prijestolnici Budimpešti.

Oni su komentirali antiturski protest od 21. januara koji je pojačao napetosti između Ankare i Štokholma, dok Švedska traži odobrenje Turske za pridruživanje zapadnom vojnom savezu NATO.

- Kao kršćanin i katolik, moram reći da je spaljivanje svete knjige druge religije neprihvatljiv čin - rekao je Sijarto.

Kritikovao je izjavu švedskog premijera da je, iako je spaljivanje Kur'ana neprimjereno i duboko bez poštovanja, to potpalo pod švedsku zaštitu slobode izražavanja.

Sastanak u Budimpešti održan je nakon što su Turska i Mađarska ostale jedine dvije članice NATO-a koje nisu odobrile kandidature Švedske i Finske za pridruživanje vojnom savezu.

Sjevernoevropski susjedi, koji dijele granicu s Rusijom, odustali su od svoje dugogodišnje vojne neutralnosti i zatražile članstvo u NATO-u kao odgovor na ruski rat u Ukrajini, prenosi AP. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.