OBAVLJENO TESTIRANJE

Turci predstavili novo impozantno vojno vozilo, motor ima 720 konjskih snaga

Model Arma II u odnosu na njegove prethodnike razlikuju znatno bolje performanse, a prvenstveno znatno veća nosivost

Vozilo Arma II. Anadolija

Anadolija

1.2.2023

Vojno vozilo Arma II sa 8x8 pogonom novi je izdanak turske namjenske industrije i uskoro ulazi u serijsku proizvodnju nakon što je prošlo test vožnje na 6.000 kilometara, a riječ je o još jednom u nizu domaćih proizvoda koje su razvili domaći stručnjaci turske odbrambene industrije.

Reporterska ekipa Anadolije zavirila je u impozantnu vojnu jedinicu na osam točkova koju je sa motorom od 720 konjskih snaga razvila turska kompanija Otokar.

Potrebe tržišta

Generalni direktor Otokara Serdar Gorguc rekao je da ta kompanija od 1987. godine proizvodi i izvozi vozila sa pogonom 4x4, a da su vlastitim resursima 2006. godine kreirali porodicu vozila Arma, a potom i razvijali modele vodeći računa o rastućim potrebama tržišta.

Otokar je razvio vozila Arma sa pogonima 6x6 i 8x8, a Gorguc je kazao da da su prvu inostranu prodaju vozila ostvarili 2015. godine. Nedavno je sa trake izašlo 400 komada Arma sa pogonom 8x8 za Ujedinjene Arapske Emirate.

Prije dvije godine počeli su raditi, kažu, na novom modelu Arma vozila u skladu s rastućim potrebama, prilagodljivošću mnogim različitim platformama, različitim zadacima, i zahtjevima za većom zaštitom od rastućih prijetnji. Konačno su došli, kažu, do vozila koje su nazvali Arma II.

Gorguc je pojasnio da model Arma II u odnosu na njegove prethodnike razlikuju znatno bolje performanse, a prvenstveno znatno veća nosivost.

Nove opcije

- Arma ima osovinsku nosivost do 30 tona, a povećavamo je na 40 tona u Armi II. Stoga pružamo veću zaštitu i od mina i od prijetnji kinetičkom energijom. Imamo veći unutarnji volumen. Imamo drugačiji sistem ovjesa, drugačije osovine. U Armi II korisniku pružamo različite nove opcije, više zaštite i prilagodljivosti većem broju zadataka - pojasnio je Gorguc.

Arma II, s maksimalnom opterećenom težinom od 40 tona i motorom od 720 KS, omogućuje integraciju teških oružanih sistema i do kalibra 120 milimetara. Upravljački sistem može kontrolirati sve osovine, u tom smislu, svi točkovi su upravljivi.

Budući da je dizajniran kao modularna platforma, Arma II se može prilagoditi različitim zadacima. Osim što se može koristiti kao standardno oklopno borbeno vozilo na kotačima i oklopni transporter za klasu pješadije, u Armu II se mogu integrirati različiti sistemi naoružanja, oprema i razni sistemi.

Različite varijante

Arma II, koja ima različite varijante, može poslužiti kao izvidničko vozilo s vozilima za motrenje i prisluškivanje te vozilo za zapovijedanje i kontrolu sa svojim velikim unutarnjim volumenom i sposobnošću vrlo brzog pomaka.

S odgovarajućim podsistemima, Arma II može služiti i u misijama spašavanja na bojnom polju, a s dodatnim volumenom može obavljati razne zadaće i poput održavanja-popravaka i hitne pomoći.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.