MARION LALISE

Komisija EU imenovala novu koordinatoricu za suzbijanje antimuslimanske mržnje

U svojoj novoj ulozi, koordinatorica će biti glavna kontakt tačka za organizacije aktivne u ovoj oblasti u EU.

Marion Lalise. Evropska komisija

H. J. I.

1.2.2023

Evropska komisija je za novu EU koordinatoricu za suzbijanje antimuslimanske mržnje imenovala Marion Lalise (Lalisse). Lalise će raditi s državama članicama, evropskim institucijama, civilnim društvom i akademskom zajednicom na jačanju odgovora kroz politike na polju antimuslimanske mržnje. U svojoj novoj ulozi, koordinatorica će biti glavna kontakt tačka za organizacije aktivne u ovoj oblasti u EU.

Strukturna i individualna diskriminacija

Komesarka za ravnopravnost, Helena Dali (Dalli), naglasila je:

- Pozdravljam Lalise, novu koordinatoricu za suzbijanje antimuslimanske mržnje, čiji će angažman osigurati odgovor na mržnju, kao i na strukturnu i individualnu diskriminaciju muslimana. Moramo se boriti protiv antimuslimanske mržnje u svim oblastima života uključujući obrazovanje, zapošljavanje i socijalne politike. Također moramo prikupljati podatke o svim slučajevima antimuslimanske mržnje i diskriminacije, pratiti i rješavati ih.

Biografija

Lalise je stekla diplomu na Fakultetu za orijentalistiku i afričke studije (Univerzitet u Londonu), Evropskom koledžu i Univerzitetu Le Mirail. Nekadašnja je zamjenica ambasadora EU u Jemenu i v.d. otpravnica poslova te je obnašala različite dužnosti u delegacijama EU u Gani, Mauritaniji, Maroku i u okviru Programa pomoći EU za tursko-kiparsku zajednicu. Iskusna državna službenica EU, koja tečno govori arapski, ima značajno iskustvo u bliskoj saradnji s nizom organizacija civilnog društva unutar EU i muslimanskog svijeta. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.