VEČERANJE OBRAĆANJE

Zelenski: Rusi sve više napadaju, pojačali su ofanzivu

Primijećen je porast ofanzivnih operacija okupatora na frontu na istoku naše zemlje, rekao je Zelenski

Zelenski: Situacija na istočnom frontu sve je teža. Printscreen

A. O.

2.2.2023

Situacija na prvim linijama u istočnoj Ukrajini postala je teža otkako su ruske snage pojačale ofanzivu, izjavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski (Volodymyr Zelensky) u još jednoj sumornoj vojnoj procjeni iz Kijeva.

Rusija je dobila zamah na ratištu, najavljujući napredovanje sjeverno i južno od grada Bahmuta (Bakhmuta), njene glavne mete mjesecima.

Postupno rusko napredovanje

Mjesta prijavljenih borbi jasno ukazuju na postupno rusko napredovanje.

- Primijećen je porast ofanzivnih operacija okupatora na frontu na istoku naše zemlje. Situacija je postala teža - rekao je Zelenski u večernjem video obraćanju.

Zelenski je naveo kako Rusi pokušavaju ostvariti dobitke koje bi mogli pokazati na prvu godišnjicu rata 24. februara.


Žestoke borbe

Zamjenica ministra odbrane Hana Maljar ranije je rekla kako se žestoke borbe nastavljaju u istočnoj Ukrajini, gdje ruske trupe pokušavaju osvojiti položaj u blizini strateškog logističkog čvorišta Liman (Lyman).

Maljar je, pišući u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, rekla da uprkos velikim gubicima Rusi također nastavljaju s ofanzivom u blizini gradova Bakmut i Avdivka (Avdiivka).

Ruske snage istjerane su iz Limana u oktobru.

- Žestoke borbe bjesne na istoku. Neprijatelj pokušava proširiti područje svoje ofanzive u sektoru Liman. Snažno pokušava probiti našu odbranu. Uprkos velikim gubicima, ruski okupatori također nastavljaju svoju ofanzivu u sektorima Bakmut, Avdivka i Novopavlivka – rekla je ona, dodajući da se ukrajinske snage suprotstavljaju protivniku koji imao više vojske i oružja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.