VANREDNO STANJE

Borba sa poplavama u Oklandu još traje: Poginule četiri osobe

Za dva dana palo je više kiše nego tokom cijelog ljeta

Novi Zeland - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3
H. J. I.

2.2.2023

U Oklandu, u kome su u poplavama i klizištima u posljednja tri dana život izgubile četiri osobe, na snazi je i dalje vanredno stanje. U glavnom novozelandskom gradu za 2 dana palo je skoro pet puta više kiše nego što u prosjeku padne tokom cijelog januara, odnosno više nego što u prosjeku padne tokom cijelog ljeta.

Dok se Evropa i region nalaze usred kalendarske zime, na južnoj zemljinoj polulopti je ljeto. Sudeći po aktuelnom vremenu, na Novom Zelandu iako je ljeto, vremenske nepogode obrušile su se svom snagom na ovaj dio svijeta.

Grmljavinske oluje

Prethodnih dana polje veoma niskog vazdušnog pritiska zahvatilo je Sjeverno ostrvo. Na najjačem udaru našao se grad Okland, koji je najveća urbana sredina na Novom Zelandu, jer na njegovom širem području živi preko milion i po stanovnika.

Nakon desetak dana ljetnjeg vremena sa temperaturama oko 25 stepeni, Sjeverno ostrvo pogodile su katastrofalne kiše i to u obliku veoma snažnih pljuskova i grmljavinskih oluja. Tokom dva dana na Okland je palo preko 330 milimetara kiše po kvadratnom metru. S obzirom na to da je prosjek za cijeli januar oko 70 milimetara, vidimo da je za dva dana palo skoro pet puta više kiše nego što u prosjeku padne tokom cijelog januara.

Dalji podaci još više su zanimljivi, jer to je znatno više kiše nego što u prosjeku padne tokom cijelog ljeta ili četvrtina padavina na godišnjem nivou.

Usljed navedenih katastrofalnih obilnih padavina, ovaj milionski grad pogodile su poplave i bujice velikih razmjera. Poplave su dovele do velike materijalne štete, a više stotina automobila i drugih vozila našlo se pod vodom, dok su u pomoć pritekle spasilačke službe.

Proglašeno vanredno stanje

- Dolaze nam još nepovoljnije vremenske prilike i moramo da se pripremimo za to - rekla je dežurna kontrolorka Uprave za vanredne situacije u Oklandu Rejčel Keleher na konferenciji za medije, prenosi Reuters.

U poplavama i bujicama, podsjetimo, ima i poginulih. U dijelovima okruga prethodnih dana proglašeno je i vanredno stanje, a među poplavljenim objektima našao se najveći aerodrom na Novom Zelandu, a više stotina putnika bilo je zarobljeno u zgradi. Otkazan je veliki broj letova, jer se pod vodom našla pista.

Inače, Novi Zeland ima jednu od najprijatnijih klima na svijetu, pa je veoma primamljiva destinacija za veliki broj turista. Kako je sa svih strana okružen okeanom i morima, nalazi se pod konstantnim strujanjem blagih vazdušnih masa, pa ljeta nisu previše vruća, a zime nisu previše hladne, dok su padavine tokom cijele godine ravnomjerno raspoređene. Sjeverno ostrvo odlikuje se suptropskom klimom, uz ljetnje temperature oko 25 stepeni, dok se zimske kreću oko 15. Južno ostrvo je hladnije i ima klimu sličnoj onoj koja preovladava na Britanskim ostrvima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.