ŠTA SMJERAJU?

Rusija ponovo traži pregovore s Ukrajinom

Izjava da Moskva odbija dijalog je laž", rekao je Lavrov u intervjuu za Rossija-24 i RIA Novosti u četvrtak

Sergej Lavrov. AP

D. H.

2.2.2023

Ruske vlasti ponovo traže pregovore s Ukrajinom nakon što se SAD i drugi saveznici odlučili na veliku isporuku tenkova i oklopnih vozila za moguću ukrajinsku ofanzivu na proljeće.

Ne odbijamo dijalog

Prema riječima ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova Rusija je spremna za pregovore i nastavit će opovrgavati suprotne tvrdnje i također "želi" da se sukob s Ukrajinom okonča, iako ruskoj strani nije važno da se to dogodi brzo.

"Izjava da Moskva odbija dijalog je laž", rekao je Lavrov u intervjuu za Rossija-24 i RIA Novosti u četvrtak.

- Pregovori s Ukrajinom, čija je prva i jedina runda završena neuspješno prošlog proljeća, mogući su bez preduslova. Naš stav je jasan, razumljiv i transparentan. Spremni smo za pregovore. Ali ne vidimo da je režim u Kijevu spreman za prave pregovore" - rekla je u srijedu predsjednica Vijeća Federacije Valentina Matvijenko.


Za sve krive SAD

Prema riječima Matvijenko, Sjedinjene Američke Države su zainteresirane za eskalaciju sukoba te zato povećava opskrbu Ukrajine oružjem, uključujući i ofanzivno.

- Kijev će dobiti najmanje 140 tenkova u 'prvom talasu' isporuka oklopnih vozila, koje su prošle sedmice dogovorile savezničke države u Ramsteinu - izjavio je u utorak ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitrij Kuleba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.