AMERIČKI KONGRES

Amerika odbila prodati F-16 Turskoj dok ne pusti Švedsku i Finsku u NATO

Ankara želi da Helsinki i Štokholm zauzmu oštriji stav prema PKK

SAD: Odbili prodati avione. Twitter

A. Č.

3.2.2023

Američki Kongres ne može podržati prodaju borbenih aviona F-16 Turskoj u vrijednosti od 20 milijardi dolara, dok službena Ankara ne ratificira članstvo Švedske i Finske u NATO-u, objavila je danas skupina senatora iz obje stranke.

Švedska i Finska prošle su godine podnijele zahtjev za pridruživanje tom transatlantskom obrambenom savezu nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, ali su suočene s neočekivanim prigovorima Turske i od tada pokušavaju pridobiti njezinu potporu.

Oštriji stav

Ankara želi da Helsinki i Štokholm zauzmu oštriji stav prema Kurdistanskoj radničkoj stranci (PKK), koju Turska i Evropska unija smatraju terorističkom skupinom, te još jednoj grupi koju krive za pokušaj državnog udara 2016. godine.

Tri nacije postigle su dogovor u Madridu prošlog jula, ali je Ankara obustavila razgovore prošlog mjeseca nakon protesta u Štokholmu tokom kojeg je danski političar krajnje desnice spalio primjerak Kur'ana.

U pismu američkom predsjedniku Džo Bajdenu (Joe Biden), 29 demokratskih i republikanskih senatora kazalo je da dvije nordijske zemlje ulažu "potpune i dobre napore" da ispune uvjete za članstvo u NATO-u koje je Turska tražila, iako Ankara tvrdi da Švedska mora učiniti više.

- Nakon što Turska ratificira protokole o pristupanju NATO-u, Kongres može razmotriti prodaju borbenih aviona F-16. Međutim, neuspjeh da se to učini doveo bi u pitanje ovu prodaju koja je na čekanju - napisali su senatori.

Finska da, Švedska ne

To je prvi put da je Kongres eksplicitno i izravno povezao prodaju F-16 Turskoj sa zahtjevima dve nordijske zemalje za pristupanje NATO-u.

Bajdenova administracija već je u nekoliko navrata poručila da podržava tu prodaju te je odbila povezati ta dva pitanja, iako je priznala da bi ratifikacija pristupanja Švedske i Finske NATO-u olakšala proces odobravanja prodaje u Kongresu.

Turska je objavila da bi mogla odobriti finski ulazak u članstvo NATO-a, ali finski predsjednik i ministar vanjskih poslova odbacili su tu ideju, tvrdeći da je sigurnost dviju nordijskih zemalja uzajamno ovisna. Od 30 članica NATO-a samo Turska i Mađarska trebaju ratificirati članstvo tih nordijskih zemalja.

Turska je u novembru 2021. zatražila kupovinu 40 lovaca F-16 kompanije "Lockheed Martin Corp" i skoro 80 kompleta za modernizaciju svojih postojećih ratnih zrakoplova.

Tokom prošlomjesečne posjete Vašingtonu, turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušolu (Cavusoglu) rekao je da pitanje NATO-a ne bi trebalo biti uvjet za tu prodaju i pozvao Bajdenovu administraciju da uvjeri Kongres da odustane od svog prigovora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.