ŠEFICA EVROPSKE KOMISIJE

Fon der Lejen: Pripremamo deseti paket sankcija za Rusiju

Istakla je da ruska ekonomija već "plaća visoku cijenu" zbog rata u Ukrajini zahvaljujući upravo sankcijama koje je EU do sada uvela Moskvi

Fon der Lejen: Cilj da novi paket bude spreman do 24. februara. Anadolija

Anadolija

3.2.2023

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (von der Leyen) danas je izjavila da Evropska unija (EU) priprema deseti paket sankcija protiv Rusije, javlja Anadolija.

- Deseti paket je na putu. Imamo cilj da bude spreman do 24. februara - rekla je fon der Lejen na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim (Zelensky) i predsjednikom Evropskog vijeća Šarlom Mišelom (Charles Michel), nakon samita između dvije strane.

Udar za rusku ekonomiju

Istakla je da ruska ekonomija već "plaća visoku cijenu" zbog rata u Ukrajini, zahvaljujući upravo sankcijama koje je EU do sada uvela Moskvi.

Fon der Lejen je dodala da bi novi paket trebao stupiti na snagu 24. februara, tačno godinu od početka rata u Ukrajini. Obim novog paketa sankcija bi trebao biti oko deset milijardi eura.

Plan protiv Rusije

- Opet imamo ogroman paket sankcija - rekla je Fon der Lejen i dodala:

- Plan je da se još jednom fokusiramo na tehnologiju koju ruska ratna mašinerija može, ali ne bi trebala koristiti. 

Drugim riječima, dublje razmatramo komponente koje su pronađene, na primjer, u bespilotnim letjelicama kako bismo bili sigurni da Rusija nema na raspolaganju ove tehnologije ili proizvodnju dronova, na primjer u Iranu, koje pomno pratimo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.