DRŽAVNI SEKRETAR

Blinken o "zalutalom" balonu: Neodgovorno i neprihvatljivo

Kina je jučer izrazila žaljenje jer je njezin civilni balon zalutao iznad teritorija SAD

Blinken: Glavni prioritet Vašingtona je ukloniti balon iz zračnog prostora. Anadolija

A. Č.

4.2.2023

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Entoni Blinken (Antony Blinken) nazvao je postupke Kine u vezi sa špijunskim balonom otkrivenim iznad SAD neodgovornim i neprihvatljivim.

U telefonskom razgovoru s kineskim ministrom vanjskih poslova Vang Jiom (Wang Yi) rekao je da je prisutnost balona u američkom zračnom prostoru jasno kršenje američkog suvereniteta i jasno kršenje međunarodnog prava. 

Otvorene linije

Rekao je da svijet očekuje da SAD i Kina odgovorno upravljaju svojim odnosima. SAD to čini i očekuje isto od Kine, rekao je Blinken.

- Sjedinjene Američke Države nastavit će održavati otvorene linije komunikacije s Kinom, uključujući i rješavanje ovog incidenta koji je u toku - rekao je.

Glavni prioritet Vašingtona je ukloniti balon iz zračnog prostora, rekao je Blinken, ne dodajući kako bi to trebalo učiniti. 

Balon "zalutao"

Kina je jučer izrazila žaljenje jer je njezin civilni balon zalutao iznad teritorija SAD-a zbog čega je nastala politička uzbuna u zemlji, a Blinken odgodio posjet Pekingu.

Američki vojni vrh razmatrao je obaranje balona iznad Montane u srijedu, ali je predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) odlučio da to ne treba učiniti zbog sigurnosnog rizika od krhotina, rekli su dužnosnici u četvrtak.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je jučer kako je riječ o balonu koji se koristi u civilne meteorološke i druge znanstvene svrhe te je izrazilo žaljenje što je balon zalutao u američki zračni prostor.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.