BLINKEN OTKAZAO POSJETU

Pentagon tvrdi da je viđen drugi špijunski balon

Međutim, ponašanje Kine uoči posjete bilo je štetno za sadržajne razgovore koje smo bili spremni voditi, rekao je Blinken

Špijunski balon. Twitter

A. O.

4.2.2023

Pentagon je objavio kako je drugi kineski špijunski balon uočen iznad Južne Amerike. Američki šef diplomatije Entoni Blinken (Antony) otkazao je ranije najavljeni put u Kinu.

- Dobijamo izvještaje o balonu iznad Južne Amerike - rekao je glasnogovornik Pentagona Pet Rajder (Pat Ryder) dan nakon što je prvi balon viđen nad američkim nebom.

Doao je da je njihova procjena da se radi o još jednom kineskom balonu za nadzor.

Lokacija nepoznata

Pentagon nije objavio tačnu lokaciju drugog balona, ali jedan američki dužnosnik je za CNN rekao kako ne izgleda da se kreće prema SAD-u.

Podsjećamo, američki državni sekretar Blinken nazvao je postupke Kine u vezi sa špijunskim balonom otkrivenim iznad Sjedinjenih Država neodgovornim i neprihvatljivim.

U telefonskom razgovoru s kineskim ministrom vanjskih poslova Vang Jijuom (Wang Yijuom) rekao je da je prisutnost balona u američkom zračnom prostoru jasno kršenje američkog suvereniteta i jasno kršenje međunarodnog prava. Rekao je da svijet očekuje da SAD i Kina odgovorno upravljaju svojim odnosima. SAD to čini i očekuje isto od Kine, dodao je Blinken.

- Sjedinjene Države nastavit će održavati otvorene linije komunikacije s Kinom, uključujući i rješavanje ovog incidenta koji je u toku - rekao je.

Glavni prioritet

- Glavni prioritet Vašingtona (Washingtona) je ukloniti balon iz zračnog prostora - rekao je Blinken, ne dodajući kako bi to trebalo učiniti.

Kina je jučer izrazila žaljenje jer je njen civilni balon zalutao iznad teritorija SAD-a zbog čega je nastala politička uzbuna u zemlji, a Blinken odgodio posjetu Pekingu.

Američki vojni vrh razmatrao je obaranje balona iznad Montane u srijedu, ali je predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) odlučio da to ne treba učiniti zbog sigurnosnog rizika od krhotina, kazali su dužnosnici u četvrtak.

Naučne svrhe

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova jučer je saopćilo kako je riječ o balonu koji se koristi u civilne meteorološke i druge naučne svrhe te je izrazilo žaljenje što je balon zalutao u američki zračni prostor. Portparol kineske vlade rekao je ranije da "Kina nema namjeru narušavati kopnenu teritoriju i zračni prostor bilo koje suverene zemlje".

Blinken je rekao da želi posjetiti Peking čim to uslovi dopuste.

- Međutim, ponašanje Kine uoči posjete bilo je štetno za sadržajne razgovore koje smo bili spremni voditi - rekao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.