DRŽAVNI SEKRETAR

Blinken: Ako treba, Južnu Koreju ćemo braniti i atomskom

Američki zvaničnik je dodao da je alijansa "glavna osovina mira, stabilnosti i prosperiteta u regionu

Blinken: Snažna poruka. AP

D. H.

4.2.2023

Sjedinjene Američke Države ostaju posvećene odbrani Južne Koreje svim vojnim sredstivma, uključujući i nuklearno naoružanje.


"Niko ne treba da sumnja"

To je rekao državni sekretar SAD Entoni Blinken.

- Niko ne treba da sumnja, počevši od Pjongjanga u našu posvećenost da branimo saveznike, naše partnere, naše prijatelje i da proširimo odbranu - rekao je Blinken na konferenciji za medije u Vašingtonu posle sastanka sa ministrom vanjskih poslova Južne Koreje Park Jinom.

Američki zvaničnik je dodao da je alijansa "glavna osovina mira, stabilnosti i prosperiteta u regionu, i spremna je da još jača - prenijela je južnokorejska agencija Jonhap.

Obraćajući se novinarima, Jin Park naglasio je važnost denuklearizacije Korejskog poluostrva.

- Sekretar Blinken i ja potvrdili smo nepokolebljivu odlučnost da denuklearizujemo Severnu Koreju. Ovo je centralna tačka naših napora da uspostavimo održivi mir na Korejskom ostrvu. Mir bez denuklearizacije je lažni mir - rekao je Park.


Direktna prijetnja

On je dodao da će saveznici raditi na tome da prekinu nezakonite tokove prihoda Pjongjanga suprotstavljanjem njegovim nezakonitim sajber aktivnostima.

- Nuklearni i raketni programi Severne Koreje predstavljaju direktnu i ozbiljnu pretnju ne samo Koreji, već i međunarodnom miru i bezbednosti - rekao je Park.

Južnokorejska agencija navodi da Seul i Vašington vjeruju da bi Severna Koreja mogla da izvede sedmi nuklearni test u bilo kom trenutku, kao i da je poslednji izvela u septembru 2017. godine.

Tokom bilateralnih razgovora u Vašingtonu, Park i Blinken potpisali su sporazum o naučno-tehnološkoj saradnji, a razmatran je i mogući susret predsjednika dvije zemlje, američkog Džozefa Bajdena (Joseph Bidena) i južnokorejskog Jun Suk Jula.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.