LEOPARD 2

Potvrdio premijer: Portugal šalje tenkove Ukrajini

Cilj je da sva ova vozila budu isporučena do kraja marta

Antonio Kosta. AP

H. J. I.

4.2.2023

Premijer Portugala Antonio Kosta (Costa) rekao je ove subote da će Portugal prebaciti tenkove Leopard 2 ukrajinskim oružanim snagama, a također je dodao da je sada u toku logistička operacija s Njemačkom za vraćanje nekih tenkova.

Kosta je također naglasio da slanje tenkova u Ukrajinu ne bi ugrozilo nacionalni vojni potencijal u smislu opreme.

Nabavka rezervnih dijelova

- Sada radimo na pripremama. Znam tačno koliko će tenkova biti poslano u Ukrajinu, ali to će biti objavljeno u odgovarajuće vrijeme - rekao je šef izvršne vlasti.

Prema riječima premijera, Portugal sada radi s Njemačkom kako bi omogućio logističku operaciju za nabavku rezervnih dijelova kako bi se završila restauracija nekih borbenih vozila koja nisu bila u upotrebi.

- Operacija ima za cilj da Ukrajini obezbijedi nekoliko tenkova, a da Portugal ne izgubi svoj vojni potencijal. Očigledno, Portugal ima i obaveze unutar NATO-a, koje ne možemo a da ne ispunimo u smislu posjedovanja opreme za intervencije ako je potrebno - upozorio je on.

Leopard 2

Antonio Kosta je napomenuo da je pokret koji se dešava u Evropi ima za cilj da sva ova vozila budu isporučena do kraja marta.

Prethodno su portugalski mediji objavili da se Portugal sprema da pošalje četiri tenka njemačke proizvodnje Leopard 2 u Ukrajinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.