O KINESKOM BALONU

SAD: Zar kamere na kineskim satelitima nemaju dovoljno visoku rezoluciju?

Potraga je u toku, rekao je viši dužnosnik

Balon koji je uništen. Twitter

A. O.

5.2.2023

Američka vojska saopćila je jučer da će pokušati brzo pronaći ključne elemente kineskog nadzornog balona među ostacima u blizini obale Južne Karoline nakon što ga je srušio borbeni avion F-22.

- Potraga je u toku. Koliko će trajati tek treba utvrditi - rekao je novinarima viši dužnosnik američke odbrane, dodajući da su krhotine bile u relativno plitkim vodama.

Agresivnija taktika

Visoki vojni dužnosnik rekao je kako predviđa da ponovno sastavljanje balona neće trajati sedmicama ili mjesecima, već da će ići relativno brzo.

Sigurnosni stručnjaci ocijenili su kako se čini da kineski let navodnog nadzornog balona iznad Sjedinjenih Država označava agresivniju taktiku špijunaže od oslanjanja na satelite i krađe industrijskih i obrambenih tajni.

Amaterski potez

I Sjedinjene Države i Kina decenijama su koristile nadzorne satelite kako bi pratile jedna drugu iz zraka.

- Na neki način, to je više amaterski. Zar kamere na njihovim satelitima nemaju dovoljno visoku rezoluciju da moraju poslati balon - rekao je bivši savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Džon Bolton (John).


Graja oko balona dolazi dok Kina osnažuje svoje vojne sposobnosti i izaziva američku vojnu prisutnost na Pacifiku.

Sjedinjene Države također vjeruju da Peking nastoji doći do vlasničkih informacija i preuzeti znanje od američkih kompanija.

Kina je rekla da je balon imao civilnu, meteorološku i znanstvenu svrhu te je zalutao u američki zračni prostor, optuživši u subotu američke političare i medije da iskorištavaju situaciju kako bi diskreditirali Kinu.

Prethodno je odbacila optužbe za špijunažu i ocijenila da Sjedinjene Države imaju hladnoratovski mentalitet i potenciraju "kinesku prijetnju".

Sastavljanje balona

- Balon otkriven ove sedmice činio se namjerno provokativnim, rekao je Dean Čeng (Cheng), viši savjetnik kineskog programa na američkom Institutu za mir.

Majk Raunds (Mike Rounds), republikanski član Odbora za oružane snage američkog Senata, rekao je za Fox News da bi bilo dobro ponovno sastaviti balon kako bi se vidjelo "je li mu namjena bila stvarno prikupljanje podataka ili testiranje naših sposobnosti odgovora".

Endru Antonio (Andrew), suosnivač startupa za balone na velikim visinama Urban Sky, rekao je da su struje vjetra o kojima ovise baloni na velikim visinama za upravljanje na dugim putovanjima najmanje povoljne zimi, sugerirajući da namjere Kine možda nisu bile ciljati određeno mjesto u Sjedinjenim Državama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.