PODRŠKA NAKON ZEMLJOTRESA

Svjetski lideri izražavaju solidarnost s Turskom i Sirijom

Duboko sam ožalošćena nakon užasnog zemljotresa na tursko-sirijskoj granici, navela je Metsola

U Turskoj više od 200 stradalih. Anadolija

Anadolija

6.2.2023

Svjetski lideri izrazili su podršku Turskoj nakon što je zemljotresa jačine 7,4 stepeni pogodio jugoistočne regije zemlje, usmrtivši najmanje 284 osobe, javlja Anadolija.

- Duboko sam tužan nakon što sam saznao za razorni zemljotres koji je pogodio dijelove Turske i Sirije. Moje najdublje saučešće brojnim porodicama koje su izgubile živote i želim brz oporavak povrijeđenima - poručio je predsjednik Evropskog vijeća Šarl Mišel (Charles Michel) na Twitteru.

- Evropska unija izražava duboku solidarnost s vama - naglasio je Mišel.

Roberta Metsola, predsjednica Evropskog parlamenta, također je poslala poruku solidarnosti s Turskom.

- Duboko sam ožalošćena nakon užasnog zemljotresa na tursko-sirijskoj granici. Moje misli su s onima koji sa stradalima, zaglavljenima ispod ruševina, povrijeđenima i sa svim spasiocima koji čine sve što mogu da spasu živote.

Evropa stoji uz narod Turske i Sirije u ovom teškom trenutku -  rekla je Metsola.


Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na Twitteru je uputio poruku podrške Turskoj.

- U kontaktu sam s predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoanom i ministrom vanjskih poslova Mevlutom Čavušoluom, a NATO saveznici trenutno mobiliziraju podršku - kazao je Stoltenberg.

Izražavajući saučešće turskom narodu, francuska ministrica vanjskih poslova Ketrin Kolona (Catherine Colonna) poručila je da je Francuska spremna da pruži pomoć Turskoj.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski također je izjavio da je Kijev spreman da pruži pomoć Turskoj i turskom narodu.

- Uz turski narod smo u ovom teškom momentu. Spremni smo pružiti pomoć za prevazilaženje posljedica ove katastrofe - kazao je Zelenski.

Ruska ambasada u Ankari na Twitter je izrazila solidarnost s Turkiye.

- Upućujemo naše najbolje želje građanima i svim našim turskim prijateljima koji su pogođeni zemljotresom koji se dogodio u Kahramanmarasu i koji se osjetio u mnogim gradovima i nadamo se da ćemo ovu katastrofu prebroditi sa najmanjom štetom - saopšteno je iz ruske ambasade.

- Naše saučešće porodicama poginulih i želimo brz oporavak povrijeđenima - dodaje se.

Najmanje 284 osobe su poginule, a 2.323 su povrijeđene u deset turskih provincija od snažnog zemljotresa koji je u ponedjeljak ujutro pogodio južne dijelove Turske, rekao je turski potpredsjednik Fuat Oktay, javlja Anadolija.

U zemljotresu je srušeno ukupno 1.710 zgrada, rekao je Oktay na konferenciji za novinare.

Epicentar zemljotresa registriran je u okrugu Pazarcik u turskom Kahramanmarasu, a potom je uslijedilo 50 naknadnih podrhtavanja tla od kojih je najjače iznosilo 6,6 stepeni po Richteru.

Provincije Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakır, Adana, Adıjaman, Malatja, Osmanije, Hataj i Kilis su također teško pogođene potresom.

Potres se osjetio i u susjednoj Siriji u kojoj je najmanje 427 ljudi poginulo, a stotine povrijeđene. Podrhtavanje tla se osjetilo i u Iraku, Libanu, Egiptu i drugim regijama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.