RASTE BROJ STRADALIH

Broj poginulih u zemljotresima u Turskoj povećan na 2.921

Trenutno je 11.022 spasilačkih ekipa na terenu i potraga za preživjelima se nastavlja

Traje potraga za preživjelima. Anadolija

Anadolija

7.2.2023

Prema najnovijim informacijama, najmanje 2.921 osoba je poginulo, dok su najmanje 15.834 povrijeđene u zemljotresima koji su jučer pogodili južne dijelove Turske, javlja Anadolija.

Uprava za vanredne situacije je potvrdila najnovije informacije o broju stradalih u zemljotresima, s epicentrom u južnom turskom gradu Kahramanmarasu.

Broj poginulih je povećan na 2.921, dok je broj povrijeđenih porastao na 15.834. Istovremeno je u akcijama spašavanja dosad zbrinuto 338.000 osoba u studentske centre i druge objekte, a ispod ruševina spašeno je više od 8.000 građana.


Trenutno je 11.022 spasilačkih ekipa na terenu i potraga za preživjelima se nastavlja.

Usljed razornih zemljotresa urušeno je više od 6.000 stambenih objekata.

Podsjetimo, zemljotres jačine 7,7 stepeni po Richteru pogodio je jučer ujutro jug Turske. Epicentar zemljotresa registrovan je u okrugu Pazarčik u turskom Kahramanmarasu. Provincije Gaziantep, Šanliurfa, Dijarbakır, Adana, Adijaman, Malatija, Osmanije, Hataj i Kilis su teško pogođene potresom. Zemljotres se osjetio i u susjednoj Siriji, a podrhtavanje tla osjetilo se i u Iraku, Libanu, Egiptu i drugim regijama.


Potom je novi zemljotres jačine 7,6 stepeni po Richteru jučer u 13:24 sati pogodio distrikt Elbistan, takođe u Kahramanmarasu.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) rekao je da je ovu zemlju potresla najveća katastrofa od zemljotresa u Erzindžanu 1939. godine.

U Turskoj je zbog razornih zemljotresa proglašena i sedmodnevna žalost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.