IZAZVALO REVOLT

Brojne reakcije na karikaturu Charlie Hebdoa o Turskoj: "Utopite se u svom bijesu i mržnji"

Abdurahim Bojnukalin kazao je da časopis "ne poštuje nikakva ograničenja u svojoj potrazi za kontroverzama"

Sporna karikatura. Charlie Hebdo

S. S.

7.2.2023

Francuski časopis Charlie Hebdo sinoć je na Twitteru objavio karikaturu posvećenu jučerašnjim zemljotresima koji su pogodili jug Turske i sjeverozapad Sirije. Karikatura je izazvala bijes u dijelu turske javnosti koja ju je protumačila kao ismijavanje svoje zemlje, ali i tragedije, u kojoj je prema posljednjim podacima smrtno stradalo više od 7200 ljudi, piše turski državni televizijski kanal na engleskom jeziku TRT World.

Karikatura, koja je objavljena pod naslovom "karikatura dana", prikazuje srušene i oštećene zgrade te preokrenute automobile i ruševine. 

- Zemljotres u Turskoj - piše u gornjem desnom kutu karikature. "(Nije) čak ni trebalo poslati tenkove", stoji na dnu. 

 

Korisnici interneta su vrlo brzo počeli izražavati bijes i frustraciju zbog navedenog crteža, a nezadovoljstvo nisu skrivale ni javne osobe.

- Moderni barbari! Utopite se u svom bijesu i mržnji - napisao je glasnogovornik turskog predsjednika Ibrahim Kalin na Twitteru. Abdurahim Bojnukalin, turski političar i londonski predstavnik vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP), kazao je da časopis "ne poštuje nikakva ograničenja u svojoj potrazi za kontroverzama".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.