TURSKA ADANA

Preživjeli traže svoje najmilije u ruševinama: "Kako ću ja u topli krevet, ako mi je kćerka na hladnoći"

Nestala Senaj ima dvije kćerke koje studiraju u inozemstvu i koje se pokušavaju vratiti u Tursku

Hiljade srušenih stambenih zgrada. Anadolija

E. Ć.

8.2.2023

Oni koji su preživjeli razorne zemljotrese na jugu Turske i sjeverozapadu Sirije imaju dilemu: skloniti se na toplo i biti u opasnosti od urušavanja zgrada ili se smrzavati vani, javlja novinar BBC-a.

Novinar BBC-a se javio iz Adane odakle je izvijestio da se u zoru po oštroj hladnoći probio do srušene desetospratnice, gdje je sreo dvije žene umotane u deke.

Ljudi su napolju umotani u deke

Umu Bajraktar i Nazife Batmaz su se sklonile u džamiju u Adani jer je njihova kuća teško oštećena. One su tragale za jednim od Umuinih rođaka.

Kada su ušli u sporednu ulicu, vidjeli su grupu preživjelih umotanih u deke kako sjede na plastičnim stolcima i griju se oko vatre. 

Dvije žene su pronašle svoju prijateljicu Nurten koja sjedi zamotana u deku i plače. 

Cijeli dan čeka vijest o kćerki

Naime, njena kćerka Senaj je bila na drugom spratu srušene zgrade. Nema vijesti o Senaj dok je njena majka cijeli dan i noć čekala ispred ruševina.

- Ako moja kćerka leži na hladnoći, kako ja mogu leći u topli krevet? Ona nikada nije voljela hladnoću. Sada je zatrpana. Srce mi puca - rekla je Nurten novinaru BBC-a.

Senaj ima dvije kćerke koje studiraju u inozemstvu i koje se pokušavaju vratiti u Tursku.

- Šta da kažem curicama? Danas dolaze ovdje. Šta da im kažem? Trebala sam im čuvati majku - rekla je Nurten, prenosi BBC.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.