75. GODIŠNJICA

Sjeverna Koreja održala vojnu paradu, Kim Jong Un prisustvovao sa kćerkom

Sjeverna Koreja širi arsenal taktičkih projektila i projektila dugog dometa, rekao je Islej

Kim Jong Un sa kćerkom - Avaz
Parada - Avaz
Parada - Avaz
Parada - Avaz
Parada - Avaz
A. O.

9.2.2023

Sjeverna Koreja je na noćnoj paradi prikazala svoj nuklearni arsenal, s više interkontinentalnih balističkih projektila (ICBM) nego ikada prije, izvijestili su državni mediji.

Parada je održana na 75. godišnjicu osnivanja vojske Sjeverne Koreje, piše novinska agencija KCNA.

Novi balistički projektili

Vođa Kim Jong Un je prisustvovao paradi sa svojom kćerkom koja bi jednog dana mogla naslijediti oca na čelu te nasljedne diktature. S interkontinentalnim balističkim projektilima Sjeverna Koreja je prikazala najveće nuklearne kapacitete do sada, a na paradi se moglo vidjeti i taktičko nuklearno naoružanje.

Snimke koje su objavili državni mediji pokazuju 11 interkontinentalnih balističkih projektila Hwasong-17 za koje se smatra da s nuklearnom bojevom glavom mogu pogoditi mete bilo gdje u svijetu. Raketa Hwasong je prvi put testirana prošle godine.

Razvijanje programa

Pjongjang i dalje razvija svoj program balističkih projektila, testirajući sve veći broj naprednih raketnih sistema usprkos rezolucijama i sankcijama Vijeća sigurnosti UN-a.

- Sjeverna Koreja širi arsenal taktičkih projektila i projektila dugog dometa. Poruka koju Pjongjang šalje međunarodnoj zajednici pokazivanjem svojih kapaciteta odvraćanja i prisile će najvjerojatnije doći u obliku testiranja navođenih projektila na kruto gorivo i detonacijom minijaturne nuklearne naprave - rekao je profesor Lif-Erik Islej (Leif-Eric Easley) sa sveučilišta Evha (Ewha) u Seulu.

Razvijanje ICBM-a na kruto gorivo je jedan od ključnih ciljeva Sjeverne Koreje. Takve nuklearne projektile je teže uočiti i uništiti tokom sukoba.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.